Secondhand kitchens

Ett Multiform-kök förtjänar att användas i generationer. Det är en köksklassiker som är byggd för att hålla. Att hålla i vardagen och hålla för livet. Hela livet. Precis som de bästa möbelklassikerna.

Livslång kvalitetsmässig hållbarhet och miljömässig hållbarhet är två sidor av samma mynt för oss. Därför betyder det inte bara något för oss, utan också för världens resurser, att våra kök får nya hem när en bostad exempelvis byggs om eller får nya ägare. Därför är det ett helt naturligt val att vi ställer vår webbplats till förfogande för privatpersoner som vill sälja eller köpa ett begagnat Multiform-kök. På så vis kan en ny familj få stor glädje av ett Multiform secondhand kitchen.

Läs våra användarvillkor för webbplatsen här.

FORM 1 Køkken i bøg

FORM 1 Køkken i bøg

FORM 6 Køkken hvid, malet

FORM 6 køkken hvid, malet

FORM 12 køkken hvid, malet

Form 12 klassisk landkøkken, malet.

Det är en fin tanke att andra ska få glädje av köket

I snart 20 år har Kaj Erik Ravn och hans fru Jette stigit upp till utsikten över Århusviken från lägenheten i Langelinieparken och njutit av att göra nybryggt kaffe och laga mat i sitt Multiform-kök.

 

När de en gång i tiden skulle välja inredning till den exklusiva lägenheten beställde de ett mahognykök (Form 2) från Multiform. Det har nu gått vidare till en ny familj. Parets mahognykök har nu gått vidare till nästa familj. Köparna var en ung familj som var mycket engagerade i processen med sitt ”nya” kök som de kan ha i många år framöver.

”Det var en glädje att använda vårt ’gamla’ kök varenda dag. Det fungerade så bra att vi valde samma kökslayout i det nya köket. Det enda skälet till att byta kök var att vi gärna ville ha ett lite ljusare uttryck.”

Kaj Erik Ravn, ägare.

Design, funktionalitet och detaljer

Det nya köket är i ljus ek med lameller tillverkade i specialmått, så att de understryker det lätta och ljusa uttrycket som det äkta paret gärna ville ha.

Tillsammans med hustrun Jette upplever Kaj Erik Ravn att paret har uppfyllt alla sina önskemål när det gäller det nya köket:

”Det har varit jättefin process att få ett nytt kök. Chris Jakobsen fångar upp det som är viktigt så att man blir riktigt nöjd med sitt kök. Han har känsla för både design, funktionalitet och detaljer – och sammanhanget med resten av bostaden. Till exempel har han ritat en elegant träram runt vår amerikanska kyl. Detsamma gäller vårt rullbord i köket, där han förslog en design med färgade ben. Det skapar personlighet och passar in i resten av bostaden. Det är vi väldigt glada för.”

Se bilderna på det nya köket nedan.

”Det er rigtig rart at tænke på, at andre får glæde af vores køkken, som jo intet fejlede. Det ville være synd og skam at kassere det.”

Kaj Erik Ravn, ägare

Skicka vidare istället för att slänga

När de skulle skaffa ett nytt kök uppmanade en av innehavarna av Multiform-butiken i Århus, Chris Jakobsen, paret att sälja det gamla köket på Multiforms webbplats, där man också köper och säljer begagnade Multiform-kök. Multiform ser gärna att köken får komma vidare till en ny familj när en ägare väljer att byta ut sitt kök. Varje kök är nämligen designat och tillverkat för att hålla i generationer.

Kaj Erik Ravn och hustrun Jette tillhör de allt fler familjerna som hyllar ”skicka vidare-principen” framför köp-och-släng-principen.

– Det känns helt enkelt meningsfullt att ett Multiform-kök får ett nytt hem när en familj har använt det färdigt. Ett Multiform-kök är en designklassiker som är tillverkat med stor omsorg för den enskilda familjen av de skickligaste yrkesmänniskor. Det var till exempel samma snickare hos Multiform som med 20 års mellanrum skapade både parets första och andra kök, berättar Chris Jakobsen från Multiform i Århus.

Han upplever att allt fler unga uppskattar designklassiker – även när det gäller kök. Här kan ett begagnat Multiform-kök vara början på en livslång passion för design och utsökt hantverk.

Lång livslängd är ett fint hållbarhetsperspektiv som betyder mycket för många. Det är meningsfullt – hela vägen runt”, säger Chris Jakobsen.

Så här gör du

Om du vill sälja ditt begagnade Multiform-kök gör du både den framtida ägaren och dig själv en stor tjänst genom att beskriva följande i din annons:

  • Typ av produkt – till exempel kök, badrum, tvättstuga, garderob
  • Modell – till exempel Form 1. Se de enskilda serierna i menyn under Snickerikök.
  • Material – till exempel träsort, yta eller färg
  • Bänkskiva – till exempel material, färg, diskho
  • VVS-armaturer
  • Vitvaror
  • Ange kökets mått.
  • Förhållanden gällande demontering och hämtning som köparen behöver känna till
  • Särskilda anmärkningar
  • Kontaktuppgifter så att köparen kan komma i kontakt med dig

Här hittar du ett formulär där du kan beskriva köket.

Multiform har tillverkat klassiska kök för hand sedan 1982. Därför kan vi ofta hjälpa till om du behöver lägga till extra skåp, nya grepp o.s.v. till ett Multiform secondhand-kök. Du hittar din närmaste Multiform-butik på: Du hittar din närmaste Multiform-butik.

Gör ett bra förarbete, så att du köper ett kök som passar ditt rum och dina behov. Det är alltid bra att titta på ett begagnat kök innan du köper det.

Gör noggranna mätningar i det rum där köket ska monteras. Det är viktigt i vardagen att köket är optimalt inrett. Dubbelkolla alla mått. Finns det installationer eller annat som måste flyttas (el, vatten och värme)? Kraven i byggnormer om de avstånd som krävs för att man ska kunna arbeta på ett rimligt sätt i köket måste till exempel följas.

Kan du inte återanvända hela köket utan bara delar av det? Om du till exempel får för många skåp finns det säkert andra som gärna tar över dem.

Kom ihåg att komma överens med säljaren om hur och när köket ska demonteras och fraktas.

Gläd dig över att du blir den nya ägaren till en äkta köksklassiker från Multiform. Ett kök som är fullt av historia och själ och som nu ska utgöra fond till en ny familjs mysiga samvaro.

Framtidens lyx: kök med historia och själ

Ur vårt perspektiv som människor måste och kommer det framöver att handla om att skapa och utveckla hållbara produkter – och om att prioritera sådana som inger mening och förmedlar berättelser. Lyx i framtiden kan vara den frihet och flexibilitet som erbjuds genom produkter som designats för att hålla – vi kommer att värdesätta dem eftersom vi kan njuta av dem utan att bekymra oss.

I dag drunknar vi i en massa saker som har föga känslomässigt värde i våra liv. Som en konsekvens av det vänder vi oss till ansvarstagande och hänsynstagande varumärken som kan, och verkligen vill, hjälpa oss att hitta en bättre livsstil.

Vi är så mycket mer medvetna om var våra fasta installationer, vår inredning och våra möbler kommer ifrån, och vi är mer och mer noggranna med varje beslut vi tar, speciellt om de innebär högre kostnader, såsom ett nytt kök. För att kunna bestämma oss vill vi känna oss säkra på att det vi köper är anskaffat och producerat på ett hållbart sätt, utformat för att hålla och tillverkat med skicklighet och omsorg.

I framtiden kommer köket att ha kvar sin plats som både funktionellt och emotionellt centrum i våra hem. Kökets roll kommer såklart att utvecklas och anpassas i takt med våra livsstilar, men det kommer alltid att vara en plats där minnen skapas, och därigenom driva på vår önskan att investera i bästa möjliga kvalitet inom ramen för vår budget. Ett handsnickrat lyxkök – nytt eller begagnat – kommer att uppfylla de här behoven.

I dag handlar det inte längre så mycket att om ägandet i sig, utan snarare om att uppleva det vi äger. Och eftersom vi försöker begränsa oss till att bara äga saker som betyder något för oss kommer återanvända produkter som är fyllda med karaktär, berättelser och minnen att bli mer och mer efterfrågade.

Utbudet av begagnade produkter som värderas högre än nya ökar. När våra livsstilsvärderingar utvecklas i framtiden kommer vi att leta efter alternativa sätt att hitta och använda produkter. Vi kommer att vilja att de ska erbjuda exakt samma nivåer i fråga om stil och kvalitet som nya, men med en bakomliggande berättelse, själ och historia.

”Tendensen pekar mot att det blir allt viktigare att äga sådant som är tillverkat för att hålla. Därför växer efterfrågan hela tiden på begagnade kvalitetsprodukter som utstrålar karaktär, historia och minnen.”

Jill Hawkins, lifestyle futures expert, The Future Thief

Om Multiforms roll

Det enda vi på Multiform gör är att upplåta vår webbplats till privatpersoner som vill sälja sitt Multiform-kök, så att det kan komma till nytta och skänka glädje i ett nytt hem.

Försäljningen av det begagnade köket sker mellan den privatperson som säljer det och den privatperson som köper det, vilket regleras i dansk köplag och kan betecknas som ett civilköp.

Det är inte Multiform som säljer köket, och Multiform tar inte på sig något som helst ansvar gentemot vare sig säljare eller köpare, som till exempel ansvar för riktigheten i säljarens information, kvaliteten på det begagnade köket o.s.v. Reklamationer eller invändningar från någon av parterna gällande köket och parternas affär kan inte under några omständigheter riktas mot Multiform. Köparen och säljaren måste alltså själva komma överens om mer exakta villkor kring affären, själva genomföra den och själva hantera eventuella konflikter, och Multiforms enda roll är att upplåta funktioner på sin webbplats för att möjliggöra kontakt mellan köparen och säljaren.

Multiform har rätt att neka till att lägga upp en säljares information på webbplatsen och kan när som helst och utan ansvarsskyldighet ta bort enskilda annonser och information om kök från webbplatsen utan att behöva uppge skälet till detta.

Multiform utfärdar inga garantier för att det finns plats på webbplatsen eller för att det inte kan uppstå några driftproblem, och webbplatsen kan då och då vara otillgänglig p.g.a. underhåll eller annat. Fel kan uppstå och information kan saknas i förhållande till den information säljaren har skickat in till Multiform och i förhållande till det som ligger ute på webbplatsen. Detta rättas till när Multiform uppmärksammas om saken, men Multiform är inte skyldiga att betala ut någon ersättning för sådana fel eller brister eller för fel på själva webbplatsen, och säljaren uppmanas alltid att själv kontrollera att informationen på Multiforms webbplats om säljarens kök hela tiden är korrekt.

När säljaren använder Multiforms tjänst innebär det att säljarens personuppgifter behandlas av Multiform. Vid behandling av sådana personuppgifter gäller Multiforms integritetspolicy som finns att läsa här.

Ditt ansvar som säljare

Du ska verkligen ha för avsikt att sälja om du vill använda dig av Multiforms tjänst. Som säljare ansvarar du för att du äger det kök du lägger ut till försäljning, och du är som säljare själv ansvarig gentemot köparen enligt lag.

Du ska som säljare försäkra dig om att du har rättigheterna till de bilder på köket som du skickar in, och vi rekommenderar att du väljer bilder där inga personer finns med. Du ansvarar själv för den information du skickar in, och den måste vara korrekt. Du får inte utelämna väsentlig information om exempelvis skador eller brister. Om du i efterhand upptäcker fel i den information om köket som ligger uppe på Multiforms webbplats måste du omgående kontakta Multiform så att detta kan rättas till. Det faktum att material och annat skickas in till Multiform och läggs upp på Multiforms webbplats innebär ingen klarering av rättigheter och inga garantier av något slag från Multiforms sida gällande att materialet är lagligt. Vi förväntar oss att de potentiella köpare som tar kontakt med dig som säljare blir bemötta på ett respektfullt och seriöst sätt av dig. Du får som säljare inte ge potentiella köpare intrycket av att du är anställd hos, ombud för eller säljare för Multiform, eller att du på något sätt representerar Multiform eller kan ingå avtal å Multiforms vägnar.

När köket är sålt, eller om du inte längre vill att informationen ska ligga kvar på Multiforms webbplats, ska du så snart som möjligt kontakta Multiform, som då tar bort innehållet, så att du slipper få fler meddelanden från intresserade köpare.