Dåtid och nutid möts som två gamla bekanta på Via Parco della Rimembranza uppe på åsen ett par kilometer norr om medeltidsstaden Luccas gamla murar.
Från floden Serchio och upp längs berget tronar minnesmärken från världskrigen vilka minner om det förflutna och de blandas upp med ljuden från det moderna toscanska livet på den ringlande allén som på svenska skulle kallas Minnesparken.

Därför ligger det också en viss symbolik i det faktum att det är just här Villa Pacini ligger och binder samman det gamla och det nya. På en stor och kuperad naturtomt med både olivlund och rader av vinstockar har den klassiska villan legat i generationer, men den framstår som både ny och modern efter en omfattande renovering med fokus på nordisk design och italienska traditioner.

En gång i tiden bodde den danska Tour de France-vinnaren Bjarne Riis här tillsammans med handbollsstjärnan Anne Dorthe Tanderup och deras barn. I dag utgör Villa Pacini ramen för exklusiva gastronomiupplevelser för både företag, privatpersoner och cykelturister.

Køkkenet i Villa Pacini er indrettet med et eksklusivt Multiform køkken

Bjarne Riis och hans hustru Anne Dorthe Tanderups tidigare bostad, Villa Pacini, har i dag omvandlats från ett klassiskt toscanskt hem till en exklusiv mat- och cykeldestination. Multiform har spelat en huvudroll i förvandlingen och ligger bakom det unika köket som utgör husets hjärta och har skapats efter Anne Dorthe Tanderups önskemål.

Villa Pacinis hjärta

Villans hjärta och husets viktigaste rum är därför det stora, öppna köket från Multiform på bottenvåningen. Det är här lokala råvaror och specialiteter omvandlas till mat- och smakupplevelser för husets övriga gäster, som kan njuta av måltiderna under pergolans skugga på andra sidan av den dubbla glasdörren. Anne Dorthe Tanderup kallar själv köket för villans samlingspunkt.

– Köket är inte bara hjärtat i Villa Pacini, utan i alla upplevelser vi vill skapa med utgångspunkt i villan och lokalområdet. För en cyklist handlar det mycket att få i sig rätt kost inför timmarna uppe i bergen. Och för företag och privata gäster i huset börjar matupplevelserna i köket, oavsett om det är kocken eller gästerna själva som lagar maten. Köket är en samlingspunkt, säger hon och fortsätter:

– I Villa Pacini kombineras italienska traditioner och gastronomi med nordiska hantverks- och designtraditioner och det moderna med det klassiska. Vi säljer unika upplevelser, och här passar Multiform in perfekt. Vårt toppmoderna kök är tillverkat av de allra finaste materialen och skräddarsytt för villan och dess mångåriga historia, och dessutom är det tillverkat på traditionellt snickarvis. Det är en berättelse som passar perfekt ihop med villans egen.

Køkkenet i Villa Pacini er indrettet med designklassikeren Form 1
Det moderne og klassiske forenes med Multiform i Villa Pacini
Ramarna skapar kreativiteten

För Anne Dorthe Tanderup har det stora köket en särskild betydelse. Även om det är helt nytt påminner det om tiden då hon och resten av familjen bodde här. Samtidigt spelar köket som rum en stor roll i hennes liv i dag. Efter handbollskarriären har 47-åriga Anne, som har fyra söner, utbildat sig till dietist, och hon är dessutom en passionerad foodie.

– Hemma hos oss är det ofta jag som står i köket, och det är så jag vill ha det. Köket är nog den plats där jag tillbringar mest tid, säger Anne Dorthe Tanderup.

– Jag har egentligen aldrig sett mig själv som särskilt kreativ, men under åren har jag upptäckt att min kreativitet väcks till liv i köket. Jag älskar att testa nya kombinationer, nya färger och nya smaker. Och i den kreativa processen är omgivningen avgörande. När jag står i köket här i villan blir jag inspirerad. Det är funktionellt, det är snyggt och det har härliga arbetsytor. Man kan laga mat på alla möjliga sätt, men ramarna betyder mycket för kreativiteten.

Anne Dorthe Tanderup laver mad i Multiform køkkenet i Villa Pacini

Vi har designet köket på Villa Pacini i Toscana med klassiska Form 1 i ek. Bänkskivan er i massiv ek med en handsmidd diskbänk och LOT kran från Dornbracht. Köksön är vår prisbelönta Form 45 design i svartoxiderat stål med massiva eklådor.