Historia

Carsten Michelsen grundlagde Multiform tilbage i 1982

Det började i verkstaden på en bakgård på Vestergade 47 i Århus. Året var 1982. Carsten Michelsen stod vid sågen i den gamla verkstaden och vände och vred på en lucka han hade i händerna – utsågad ur ett trästycke. Massiv och helt kvadratisk. Enkelheten tilltalade honom, och här hade han på samma gång en okomplicerad byggkloss, en tidlös design och ett gediget hantverk som kan hålla hela livet. Bakom arbetet i verkstaden låg visionen om att designa en köksklassiker, som i likhet med 1950-talets danska möbeldesigner kunde leva i flera generationer – både vad gäller hantverkskvalitet, material och formspråk.

”Min önskan inför framtiden hade bevis som låg i det förflutna.”

Carsten Michelsen,
Designer

Carsten Michelsen växte upp på Västjylland. I en familj med en lång tradition inom hantverk. Med hantverkare som stod bakom Lønne Kirke vid Nørre Nebel, ett antal hus och snickarmöbler, som fortfarande håller 120 år senare. Medan Carsten gick på gymnasiet använda han loven till att arbeta tillsammans med sina farbröder, och den starka inställningen till design med lång hållbarhet och kvalitet blev en naturlig del av hans DNA.

De danska möbelarkitekterna och det danska hantverket fick på så sätt en stor plats i Carsten Michelsens liv. Hans dröm var att göra köket som en möbel. Och när han stod där vid den gamla sågen i verkstaden på Vestergade i Århus med den kvadratiska luckan – utsågad ur ett stycke massivt trä – hade han en lugn och väldefinierad geometrisk figur, som utstrålade den enkelhet och det visuella lugn som gör att designen tål att tittas på under många år.

Uppgiften var nu att förena enkelheten i designen med en robusthet i material och hantverk. Målet var att skapa ett snickerikök som kan hålla hela livet. Ytterramen i massivt trä gav kanterna på Form 1-skåpen extra styrka. Samtidigt gav de synliga träramarna exakt det möbeluttryck som Carsten Michelsen letade efter. Alla fogar skulle vara starka och täta, och köket byggdes enligt traditionella snickerimetoder med dymlingar, tappar, laxstjärtsinkning samt not och fjäder. Helt enkelt för att det håller längre.

Det vackra, enhetliga utseendet hos Form 1 uppnådde han genom att lägga faner på utsidan av det massiva träet. Det massiva träet är av naturen ojämnt i både färg och struktur, och utan faner skulle han inte kunna uppnå den önskade enhetlighet som faneren ger köksluckorna.

”I sin enkelhet var kvadraten enligt mitt tycke en mycket stark utgångspunkt för ett uttryck som håller länge och samtidigt är mycket funktionellt.”

Carsten Michelsen,
Designer

Carsten Michelsen og Leif Glintborg med den allerførste Multiform vitrinelåge

Verkstaden på andra våningen i huset på bakgården på Vestergade 47 i Århus byttes ut mot en större verkstad på Grønnegade 68 i centrala Århus. Produktionen av snickerikök flyttades till Kibæk 1984. Här hade Herningkøkkenets förre chef, Knud Troelsen, startat en ny köksfabrik. För att vara trogen de dygder som har gjort Multiforms kök till ett stycke klassisk arkitektur fortsatte Multiorm som ett självständigt varumärke. 1992 köpte den verkställande direktören Leif Glintborg snickeriet. Multiform har sedan 2003 ägts av Ballingslövkoncernen.