Hantverk

Snedkerhåndværk er kernen i et Multiform køkken

Glädjen finns i detaljerna

Vårt snickeri i danska Kibæk är Multiforms hjärta. Här skapas våra kök med passion och precision av 25 specialiserade hantverkare. Vi har inga kök liggandes på lager. Erfarna möbelhantverkare bygger ditt nya kök från grunden enligt traditionella danska snickerimetoder. Vi sätter en ära i att skapa ikoniska och tidlösa kök, som vi själva är stolta över, och för oss räknas varenda detalj. Vi vet att god design handlar om mer än bara rena linjer och snygga ytor. Det handlar lika mycket om det som finns under ytan. Vi sorterar allt trä och faner för hand. Vi bygger allt från grunden och använder oss fortfarande av dymlingar, tappar, laxstjärtsinkning samt not och fjäder. Varför? För att det håller längre.

Alle køkkenskuffer håndlaves efter traditionelle snedkerprincipper

Alla Multiforms kökslådor görs för hand enligt klassiska snickerimetoder på verkstaden i danska Kibæk – i kompromisslös kvalitet och med stor kärlek till hantverket och materialen. Vi befinner oss tillsammans med Multiforms lådexpert Ole Lindgaard på verkstaden där allt tillverkas efter specialmått åt varje enskild kund.

”Jag känner mig stolt över att göra lådor i en hantverksmässig kvalitet, som jag vet att kunderna gläds åt varje dag i många år.”

Ole Lindgaard,
Multiforms lådspecialist

Hos Multiform håndlaves alle skuffer på ægte snedker-manér

Det unika hantverket

Ole Lindgaard är Multiforms lådexpert och har ett finger med i spelet för varenda låda som görs för hand på verkstaden till de cirka 500 kök som byggs här varje år.

Han är med när kundens kök till exempel ska rymma ett kassaskåp på över 500 kilo, som måste ha sin egen specialgjorda sockel.

– Vi har även varit med och byggt en kokvrå i massivt trä till Förenade Arabemiraten. Den skulle stå i ett tält, säger Ole med torr entusiasm och pekar på fabriksgolvet där köket ställdes upp på prov innan det skickades ut för montering.

Han tar fram en låda som är en prototyp, som han har arbetat med. Det hör till en av garderoberna, som har gjorts hos en kund. Förutom prototypen, som är gjord för skor, finns det flera andra lådor som har specialbyggts till det stora garderobsprojektet som innefattar 73 garderobsskåp.

”En rundad laxstjärtfog är så stark att träet går i bitar före fogen.”

Ole Lindgaard,
Multiforms lådexpert

Massivt træ og snedkerhåndværk ligger dybt i DNA'et hos Multiform

Träslag och färger sorteras

Förutom att komma med idéer är det även Ole som går rundan på lagret och väljer ut de enskilda trästyckena för hand, vilka tillsammans ska utgöra en låda. Lönn, ek, valnöt är de material som föredras.

– De flesta träsorter kommer från Europa, men det snyggaste och kvalitetsmässigt bästa valnötsträet kommer från  USA. Vi kan inte få den kvalitet som vi gärna vill ha i Europa, säger Ole. Allt massivt lönn- och ekträ kommer från europeiska skogar och sågas upp på ett litet, familjeägt sågverk i Österrike.

För att lönnträet ska få den ljusaste färgen och den jämnaste strukturen fälls lönnarna bara några veckor om året, efter en period med längre tids frost.

– Lönn har historiskt sett varit det material som föredras till kökslådor, eftersom det är ett av de få träslag som inte avger någon smak till de matvaror som förvaras i lådorna. Förr i tiden kunde lådor av ek lukta lite instängda, men idag lackerar man dem och på så sätt har man löst det problemet, säger Ole.

”Jag sorterar alltid träet för hand innan jag gör en låda. Det handlar både om färg och om hur varje enskilt stycke trä beter sig.”

Ole Lindgaard,
Multiforms lådexpert

Så här gör vi dina kökslådor för hand

Glädjen ligger i de fulländade detaljerna

För oss räknas varenda detalj. Ett Multiform-kök är handgjort enligt traditionella principer och med förståelse för hur de enskilda materialen används på bästa sätt. Resultatet är kompromisslös kvalitet.

Våra fanerspecialister arbetar både med klassiskt kvartskuret faner och med planskuret faner med genomgående ådring.

När vi gör designklassikern Form 1 skapar vi det vackra, enhetliga utseendet genom att lägga den allra finaste fanerkvaliteten utanpå det massiva träet. En detalj som ställer ultimata krav på hantverket och det noga utvalda, kvartskurna faneret.

Som en extra service sparar Multiform ett extra skikt med faner i ett år om det skulle inträffa en skada på t.ex. en låda. På så vis kan vi återskapa en helt identisk fanerbild på en ny lucka om olyckan skulle vara framme.

”När jag väljer ut faner går det från den mörkaste nyansen till vänster över mot den ljusa. Det är min signatur.”

Günther Wesemann,
Multiforms fanerspecialist

Våra specialister väljer endast ut det faner som passar exakt till ditt kök. Det ger varje enskilt kök en personlig och speciell prägel – hantverkarens passion byggs in i ditt kök. Du får en unik fanerbild och ett individuellt utseende som endast är ditt.

Faner

Så här anpassar vi faneren.

Lådhantverk

Så här gör vi dina kökslådor för hand.

Lack

Så här lackerar vi fronter och ytor för hand med vattenbaserad lack .

Faner

Så här anpassar vi faneren.

Lådhantverk

Så här gör vi dina kökslådor för hand.

Lack

Så här lackerar vi fronter och ytor för hand med vattenbaserad lack .