Inspirerad av nordiska designtraditioner har arkitekt Mikal Hafsahl från Studio Moll ritat ett hus på en sluttande tomt i Stavanger med plats för både vardag och stugstämning.

Inte långt efter att Siv Tone Hilde-Larsen och Dag Vevatne flyttat in i sitt nya hus i stadsdelen Hinna i Stavanger började de att drömma om nästa byggprojekt. Det nyckelfärdiga huset som de hade köpt kändes inte riktigt som deras eget.

En fredag i maj 2015, tre år efter att de hade flyttat in fick Siv och Dag ögonen på en tomt i närheten av deras hus. På söndagen var de ute för att titta närmare på tomten som delades upp i flera nivåer av fjället och en sluttning. På tisdagen var tomten köpt och projektet ”drömhus” hade officiellt inletts.

Køkkenø i Form 45 / Sort eg designet af Multiform Forus

Både Siv och Dag arbetar med headhunting och rekrytering, och genom sitt nätverk hittade de arkitekten Mikal Hafsahl från Studio Moll. Mikal har ritat den 400 m2 stora bostaden utifrån en premiss om att den både ska kunna rymma vardagens behov med matlagning och familjeliv, och samtidigt kännas som en fjällstuga med plats för avkoppling tillsammans med sonen Linus 13 år, Dags tre vuxna barn och parets stora bekantskapskrets.

”Bostaden är ett resultat av tomtens kvaliteter, men också av ett äkta par med en stark estetisk vilja.”

Mikal Hafsahl,
Arkitekt

Paret hade tydliga idéer kring design och material, men har varit väldigt nöjda med samarbetet med inredningsarkitekterna hos Magu design som hjälpt till med kombinationen vitoljad ek, utvalda svarta och gröna ytor på väggar och tak och ett Mulitform-kök i svart ek.

Snickeriköket i svart ek är ritat av Helge Jakobsen, Multiform Forus, som berättar att det har handlat om att integrera köket så att det upplevs som exklusivt på ett diskret sätt som harmoniserar med husets arkitektur. I stället för att skapa en tydligt definierad kökslösning har man designat ett kök som både kan rymma pizzadeg, olivolja och örtkryddor till fredagspizzan och samtidigt är en diskret yta i rummet när pocketdoor-skåpet är stängt.

Snedkerkøkkenet i sort eg
Pocket door skabet er indvendigt fineret med sort eg

Den 4,8 meter långa köksön är formgiven i svart ek med genomgående ådring och en bänkskiva i svart Corian i prisbelönt Form 45-design. Köksön, den svarta Form 2-väggen med höga skåp och de handtillverkade lådorna i svart ek har en diskret, estetisk kvalitet.

En imponerende køkkenø i sort eg på 4,8 meter

Text: Linn Carin Dirdal, Bo Bedre och Multiform. Foto: Inger Marie Grini. Bostaden har varit med i BO BEDRE Norge och BO BEDRE Danmark under 2020.