6 av 10 vill gärna sortera mer avfall och om två år ska alla EU-länder ta hand om och samla in matavfall. Det är bakgrunden till att Multiform nu har utvecklat en rad miljövänliga avfallssystem för köket, där man kan sortera upp till tio olika typer av avfall.

De flesta känner igen sig. Kanske finns det en påse för batterier i en kökslåda, en kompostbehållare i trädgården för organiskt avfall från matlagningen och en avfallsbehållare i garaget där man kan sortera plast och papp.

– Sopbehållare i köket är en viktig fråga när en familj ska skaffa ett nytt kök. Det kommer sig av att många känner igen sig i att det är krångligt att sortera sitt avfall på flera olika platser – både ute och inne. Och det kommer bara att bli ännu viktigare att ha en genomtänkt avfallslösning nära till hands, eftersom allt fler konsumenter vill sortera sitt avfall för att ta hand om vårt klimat och vår jord, säger Anita Barner Ibsen, marknadschef på Multiform.

En analys som enomfördes av IDA 2020 visade till exempel att 6 av 10 vill sortera mer avfall.

6 ud af 10 vil gerne sortere mere affald i køkkenet

Specialdesignat avfallssystem

Därför lanserar Multiform den 1 april ett specialutvecklat avfallssystem för kökslådan, där det går att sopsortera från två och ända upp till tio olika slags avfall. Själva systemet är konstruerat med tanke på att soporna inte ska lukta i köket. Soporna ventileras så att de inte luktar. Själva avfallssystemet är tillverkat av återvunnen plast, så att kan återanvändas när det en dag ska kasseras.

– I arbetet med att utveckla det nya avfallssystemet har vi tänkt framåt för att uppfylla framtida behov. Vi har till exempel inrett avfallssystemet så att det kan hantera 13 olika påsar för organiskt avfall. Det finns nämligen så många versioner av påsar för bioavfall i kommunerna. Här har vi byggt in ventilation så att soporna torkar och inte står och luktar i bostaden.

Du kan sortere op til 10 forskellige typer affalds med det nye affaldssystem fra Multiform

Hållbar inriktning från första början

För Multiform var det naturligt att specialdesigna ett avfallssystem där målet var att göra det enkelt och bekvämt för konsumenterna att sopsortera.

– Vi har tänkt hållbart ända sedan det första Multiform-köket designades och tillverkades 1982. Det handlar inte bara om vårt fokus på naturliga material, utan minst lika mycket om att våra produkter ska hålla länge. Många av de kök vi tillverkade för snart 40 år sedan lever fortfarande ute hos konsumenterna, berättar Anita Barner Ibsen.

Fler krav

Och intresset för hållbara val – även i form av bra sopsortering i hemmet – får extra uppmärksamhet på grund av de globala mål som både privatpersoner, företag och allmänheten gärna vill följa. Här ligger också fokus på hantering och minimering av avfall. Dessutom inför EU 2023 krav på att alla länder ska samla in och ta hand om matavfall.

– Med det nya avfallssystemet vill vi göra det så enkelt som möjligt för konsumenterna att sortera sina sopor. Det är inte bara bra för den enskilda familjen, utan även för de stora mål som samhället har ställt upp när det gäller en grön omställning, säger Anita Barner Ibsen.

Æstetik og funktion i perfekt balance med det nye system til affaldssortering i køkkenet

God hygien ingår i tänket

– Avfallssystemet passar i 40 till 80 centimeter breda lådor. Många känner igen det där att man står med potatisskalaren i handen medan man kämpar med att öppna sophinken. Våra lådor öppnas elektroniskt, så det räcker med att puffa till lådan med ett knä så är avfallssystemet öppet. Och lådan stängs igen med en puff. Det är bra för kökshygienen, säger Anita Barner Ibsen.

När de sorterade soporna ska tömmas är det lätt att tömma en behållare i taget.