Gitte Nilsson från Roskilde uppskattar hög kvalitet och tidlös design. Även i köket. Men pengarna hade gått åt till renoveringen av familjens klassiska 1950-talsvilla. Därför investerade familjen i ett Multiform Secondhand-kök – något de inte har ångrat en sekund.

Den klassiska danska murarmästarvillan från 1950-talet har genomgått en omfattande modernisering sedan Gitte Nilsson och hennes man Lars tog över den: murverket har putsats upp, taket har bytts ut mot ett nytt, svart tak och golvet har brutits upp för att installera golvvärme. Listan över alla projekt kan göras lång, men själen i huset och de fina, hantverksmässiga detaljerna består efter nästan 70 år.

– Vi köpte villan som ett dödsbo. Även om hela huset behövde fixas till ordentligt tvivlade vi inte på att kvaliteten var god, och det förtjänade att rustas upp och få ett nytt liv, berättar Gitte Nilsson om familjens villa i Roskilde centrum.

Just familjens känsla för att värna om det bästa – i kombination med den ekonomiska aspekten – var bakgrunden till att Gitte började leta efter ett begagnat Multiform-kök. Hon hittade ett vitt Multiform-kök i serien Form 2 VG som en familj i Århus ville sälja eftersom nästa generation skulle ta över deras villa i Risskov.

Gittes man och en god granne, som under många år hade arbetat med att montera kök, åkte till Århus och tog ned det tio år gamla köket för att sedan frakta det till Roskilde och montera det i en ny omgivning.

Kvalitet med många lager

I dag är det klassiska köket med den lika klassiska bänkskivan i stål familjens samlingspunkt. Här lagar de mat och umgås med familj och vänner.

– Jag har aldrig ångrat att vi köpte det begagnat. Det är så fint och funktionellt. Många beundrar köket, och jag älskar att berätta historien om hur vi köpte det begagnat. Det andas kvalitet på flera olika sätt, säger Gitte Nilsson.

Kvalitet syftar här på den rent bokstavliga kvaliteten i att återanvända ett kök som är byggt för att hålla i generationer, men också i förhållande till ekonomi, hållbarhet och den historia familjen gärna vill föra vidare till nästa generation.

– Vi har inte ”bara” fått ett klassiskt kök av hög kvalitet till ett lägre pris. Vi gjorde också ett val som ligger helt i linje med det vi vill signalera. Nämligen en uppgörelse med slit-och-släng-kulturen. Det känns väldigt vettigt att välja långsiktigt hållbara konsumtionsprodukter som skänker glädje varje dag i väldigt många år – och för flera familjer, säger Gitte Nilsson.

Det har också inneburit att överskåpen till köket, som familjen inte själva hade användning för, såldes vidare till en annan familj som ville ha dem. En köksklassiker förtjänar att leva vidare.