Villa Pacini, som förut var bostad åt tävlingscyklisten Bjarne Riis och hans hustru och före detta handbollsstjärnan Anne Dorthe, har i dag omvandlats från ett klassiskt toscanskt hem till en exklusiv mat- och cykeldestination.

Några få kilometer från stadsmuren i den norditalienska renässansstaden Lucca ligger Villa Pacini på en 2,5 hektar stor kuperad naturtomt med olivlund och rader av vinstockar. Här har den klassiska Toscana-villan legat i generationer, men den framstår ändå som både ny och modern efter en omfattande renovering med fokus på nordisk design och italienska traditioner.

Klassisk och modern

Multiform har spelat en huvudroll i förvandlingen och ligger bakom det unika köket där den lokala kocken Giovanni Giusti förvandlar närodlade råvaror till italienska smakupplevelser för husets gäster. I köket möts man av samma balanserade kontraster mellan det klassiska och det moderna som präglar hela huset. Här har man kombinerat det klassiska köket Form 1, designat av Multiforms grundare Carsten Michelsen 1982, och det moderna köket Form 45 i svartoxiderat stål som har belönats med det internationellt erkända designpriset Archiproducts Design Award för state-of-the-art-in-design.

Köket binder samman villan och världen

Villan är utrustad med ett stort, öppet Multiform-kök på bottenvåningen med direkt tillgång till trädgårdens stora terrass och skuggivande pergola. – Villa Pacinis hjärta är det vackra köket som binder samman villan med närområdet och den lokala gastronomin. Det är här vi förvandlar och förädlar alla de läckra specialiteterna och råvarorna från trakten och skapar gastronomiska upplevelser för de företag eller privata grupper som besöker oss, så att de verkligen får smaka på det Lucca har att erbjuda, säger Giovanni Giusti, fastanställd kock och cateringansvarig för Villa Pacini. Giovanni är 55 år och började arbeta som kock redan som 17-åring.

– Köket binder samman villan med lokalområdet och den lokala gastronomin.

Giovanni Giusti,
Kock

En smakbit av Lucca

Han försöker alltid ta avstamp i det lokala och närodlade i sin matlagning och i de gastronomiska upplevelser han gärna vill erbjuda besökarna. Han handlar därför i så stor utsträckning som möjligt sina råvaror hemma i Lucca, där han själv är både född och uppvuxen. När han lagar mat i Villa Pacini siktar han på att ge matgästerna ”en smakbit av Lucca”.

Det goda hantverket står i fokus

Tillsammans med de italienska maträtterna får man även ta del av en bit av Norden. – Köket liknar inte det klassiska toscanska köket utan bygger i stället på nordiska designtraditioner med stora ytor och gott om plats. På så vis är köket även ett möte mellan den klassiska Toscana och de nordiska särdrag som husets tidigare ägare representerar. Dessutom står det goda hantverket i fokus, både när det gäller kökets olika beståndsdelar och många finesser och när det gäller mitt hantverk som går ut på att skapa matupplevelser av råvarorna.