Genom den stora glasfasaden har man utsikt över småbåtshamnen. Det är en vacker och estetisk vy – precis som det som möter oss bakom glaspartiet när vi stiger in i Multiforms nybyggda butik på Bådehavnsvej 11. Innehavarna Jannie Kjær och Bettina Mortensen bjuder in till ett samtal om flytt, visioner hantverk och arbetsglädje.

Ett samarbete föddes

Den 1 november öppnade dörrarna, en välbesökt invigning ägde rum, och nu var de igång! Vad som föranledde Jannies och Bettinas beslut om att öppna butik tillsammans invid hamnen var en rad tillfälligheter som för de båda kvinnornas del skulle visa sig vara väldigt lyckosamma.

– Vid ett tillfälle blev jag erbjuden att ta över en annan Multiform-butik, eftersom innehavaren ville byta bana. Men jag tyckte att jag saknade en partner. Jag hade gärna velat få med mig Jannie då, för jag kände henne lite och visste att hon var duktig på sitt jobb, men tråkigt nog för mig så hade hon redan en annan tjänst som jag visste att hon inte ville lämna, så det slutade med att jag inte ens frågade henne och valde att göra något helt annat i stället.

Jannie tar hand om våra ytterkläder medan Bettina berättar.

Runt omkring oss kan vi se modellerna av de olika köken. Nyckelordet är exklusivitet. Den härliga och naturliga trädoften omsluter oss och de stilrena ytorna och lyxiga detaljerna fångar våra blickar. Här är det gott att vara.

– Nästa sak som händer är att Jannie faktiskt börjar arbeta på Multiform och startar upp en avdelning här Ålborg tillsammans med en annan partner. Men den 17 december väljer partnern att prova på något annat, och då hamnar ju Jannie i samma situation som jag.

Jannie ler och berättar om hur hon – utan att veta att Bettina sex år tidigare hade gått och funderat på ett samarbete – bjöd in henne till butiken och frågade om de inte skulle bli partners. Båda är säkra på att det fanns en mening med processen. De två var menade att hitta varandra.

Bettina Mortensen og Jannie Kjær er indehavere af Multiform Aalborg

Kök för hela livet

– Man blir helt enkelt glad av att komma ner hit och arbeta, säger Jannie medan vi njuter av utsikten över småbåtshamnen.

Flytten från södra Ålborg (Aalborg Syd) var helt rätt beslut, berättar hon.

Vårt intryck är att kunderna rör sig runt i stan. Därför ville vi gärna komma närmare och känna att vi är mitt bland våra kunder. Alla som promenerar omkring här nere lägger märke till oss, så vi känner oss mycket mer synliga nu.

Kunderna står i centrum hos Multiform. Det står klart när Jannie och Bettina berättar om hur förloppet ser ut för en köksförsäljning.

– Ett snickrat kök – vilket är det vi erbjuder – kan ge livskvalitet. Att öppna en låda av massivt trä är helt enkelt något annat än att öppna en metallåda, säger Jannie och öppnar en låda i modellen som kallas Form 1. Ett klassiskt och tidlöst kök, som på sin tid var den första modellen som skapades av Multiforms grundare Carsten Michelsen. På en bakgård i Århus 1982 snickrade han till den design som än i dag är ett av de mest populära köken.

– Vi ser att många andra kökstillverkare erbjuder mer eller mindre kopior av Form 1, och det säger ju något om hur estetiskt tilltalande den modellen är. Den spelar i samma liga som klassiker som exempelvis Y-stolarna. Designmässigt är Form 1 lika känd, säger Bettina.

Både 2017 och 2018 vann Multiform det prestigefyllda internationella designpriset Archiproducts Design Award.

– Långt in i framtiden ska arkeologer kunna hitta resterna av ett Multiform-kök i en kökkenmödding. Det var Carstens vision när företaget grundades – och det är visionen än i dag. Dessa kök byggs för att hålla ett helt liv. Allt tillverkas här i Danmark, och det är fantastiskt att besöka snickeriet. Sammanlagt har Bettina och jag arbetat i den här branschen i 35 år och vi har aldrig ritat två kök som ser likadana ut. Det finns inget recept som måste följas, säger Jannie.

Håndlavede skuffer i egetræ hos Multiform Aalborg

Ärlighet står i fokus

Att bygga och installera ett Multiform-kök är en process. Bettina berättar att tidshorisonten i regel är 8–12 veckor från idé till färdigt resultat, och att det för henne och Jannie är viktigt att kunna erbjuda bästa möjliga service under processens gång.

– Vi går till botten med varje liten detalj när vi i samarbete med kunderna ska rita ett kök. Vi lägger mycket vikt vid att ta reda på hur de tänker och vad de behöver i sina kök. Vi är extremt ärliga mot kunderna. De ska kunna märka att vi inte vill sälja för själva säljandets skull. Det viktigaste för oss är att kunderna i slutändan inser vilken tur det var att de valde Multiform.

Jannie utvecklar:

– Det är också därför vi ofta kommer våra kunder ganska nära till sist. Vi finns med kunderna under hela processen och på ett professionellt plan blir vi faktiskt vänner med våra kökskunder. Som sagt kommer vi våra kunder väldigt nära, och vi upplever att de väljer oss för att de vet att de får något alldeles speciellt här.

När det gäller den avslutande frågan – huruvida de tycker att köket kan anses vara husets viktigaste rum, är svaret klart och tydligt.

– Det är absolut det viktigaste rummet. Familjer har fullt upp i dag, och när vi äntligen kommer hem vill vi umgås med varandra. Varför ska den ene sitta i vardagsrummet och den andre i köket? Det är just därför som köket är ett allrum idag. Det är en samlingspunkt.

Facaden på Multiform Aalborg på Bådehavnsvej
Jannie Kjær

47 år
Spelar golf när hon har tid
Älskar att vinterbada i Vesterhavet och att umgås med vänner och familj
Har tre barn som är 22, 17 och 14 år gamla

Bettina Mortensen

53 år

Älskar att spela badminton och träna crossfit på fritiden
Älskar att umgås med familjen och njuter av att vinterbada i vikingaklubben Isbjørnen
Är gift och har två barn som är 25 och 22 år gamla