Strax utanför Skørping på Nordjylland ligger en mindre by omgiven av åkrar och gamla gårdar, som under 1970-talet fick sällskap av ett kvarter med egnahemshus. De flesta av husen ser likadana ut i dag som för 40–50 år sedan, men ett av dem har fått ett nytt utseende. Det är faktiskt helt oigenkännligt.

Det är Morten Nielsens hus, som han köpte för fem år sedan. Huset tillhörde tidigare hans mormor och morfar. Morten hade en annan tomt i byn, som han hade tänkt bygga ett nytt hus på, men en dag fick han för sig att köpa morföräldrarnas egnahemshus och modernisera det. – På så sätt fick jag lite själ i min bostad, vilket jag var rädd för skulle saknas om jag byggde ett helt nytt hus, berättar Morten Nielsen. Dessutom tyckte han att det var en rolig utmaning att få jobba med att göra om ett tidstypiskt egnahemshus till en modern bostad.

Två arkitektförslag

Första steget var att riva ett uterum i glas och allt inne i huset. Ett arbete som Morten och familjen skötte själva med hjälp av hyrda maskiner. – Det var verkligen ett hårt jobb. Inte minst eftersom vi måste gräva oss en halvmeter ned i jorden under huset för att göra plats för golvvärme, säger han. När första etappen var färdig fanns bara tre ytterväggar kvar. – Vissa kanske skulle påstå att själen trots allt gick förlorad genom allt grävande och röjande, men den finns fortfarande kvar eftersom huset står på precis samma plats på tomten som tidigare. Det innebär till exempel att mitt sovrum ligger på samma plats som mina morföräldrars sovrum gjorde, säger Morten.

Efter röjandet och rivandet lät Morten två olika arkitekter komma med förslag på vad som skulle ske härnäst. Och förslagen var vitt skilda.

– Jag valde den arkitekt som var mest nytänkande och som hade vänt upp och ned på planlösningen mest i förhållande till den ursprungliga planlösningen. Det innebar bland annat att det nya köket från Multiform Aalborg placerades mitt i ett stort kombinerat kök och vardagsrum, och att utbyggnaden kläddes i trä så att den skilde sig från resten av huset som är klätt i tegel, säger Morten.

Morten Nielsens køkken er designet af Jannie Kjær, Multiform Aalborg
Ingen masterplan

Förutom en övergripande skissritning på ett A4-papper med planlösningen och en indikering på var köket skulle placeras hade vare sig Morten eller hantverkarna några andra ritningar att utgå ifrån.

– Det var ett helt medvetet val, för jag tänkte att det kunde vara spännande att bestämma mig längs vägen för vilka lösningar som skulle införas i de olika rummen, och på det sättet få totalt fria händer när jag arbetade. Så här i efterhand kan jag konstatera att det beslutet knappast gjorde projektet enklare, säger Morten. Det visade sig nämligen snabbt att det i stället kostade hel del extra tid och pengar att alla detaljer inte var genomtänkta i förväg. Hantverkarna var tvungna att fråga Morten om allt, eftersom de inte hade några ritningar att utgå ifrån när de jobbade. – Jag var därför tvungen att hela tiden vara på plats på byggplatsen. Om det inte hade varit så att jag själv styr över min arbetstid som egenföretagare vet jag inte alls hur det skulle ha fungerat, berättar Morten.

– I dag är jag en stor byggerfarenhet rikare och skulle ta mig an en ny ombyggnation på ett helt annat sätt – man lär sig ju av sina misstag. Låt mig säga som så: jag har lärt mig en hel del, säger Morten med ett leende. För trots de extra utgifterna kan han fortsätta le – slutresultatet är nämligen inget mindre än hans drömhus. Som han inte tänker sälja. Hans föräldrar, syster och kompisar bor alla i byn. Ett oumbärligt nätverk som Morten alltid har vetat att han vill bo nära.

Morten Nielsens køkken er holdt i maskuline farver og er designet af Jannie Kjær, Multiform Aalborg
Der er nærmest spa-stemning i badeværelset, der er designet af Jannie Kjær, Multiform Aalborg
Jag tänkte att det skulle vara en rolig uppgift att inte bara ändra på utseendet utan också ge huset mer modern komfort.

Morten Nielsen, Ägare

Ett nära samarbete med Multiform Aalborg

Trots sin unga ålder hade Morten stora drömmar och visste mycket väl vad han ville ha. Däremot var han inte säker på om det skulle fungera att installera ett Multiform-kök i det nya huset. Men genom ett nära samarbete med Jannie Kjær på Multiform Aalborg fick Morten exakt det kök han drömde om. – Vi hade ett otroligt bra samarbete, och det handlar helt enkelt om att samarbeta med kunderna så att de får det de drömmer om, så att det inte är säljarens drömmar som präglar huset när man är färdig, säger Jannie Kjær. Tillsammans med Morten designade hon ett kök med Multiforms designklassiker Form 1 i rökt ek och svarta högskåp med ultramatt yta där feta fingeravtryck inte fastnar så lätt. Lampan i brunerad mässing ovanför köksön kommer från Anour.

En av de största tidstjuvarna under byggandet var Mortens iver att finkamma hela marknaden i jakt på produkter varje gång han skulle ta ställning till exempelvis vilken armatur han ville ha i köket. – Jag blev helt besatt av att inte göra några förhastade val. Därför ägnade jag timmar varje kväll åt att surfa runt på olika företagswebbplatser och att läsa kataloger och produktbeskrivningar i evigheter. Jag blev extremt nördig. I gengäld vet jag nu allt om vilka vattenkranar som finns på marknaden och vilka som är de bästa, säger Morten.