Kornet svajar i vinden på åkrarna runt Elsebeths och Jens lantgård på Nordjylland. Genom de stora fönstren som öppnar upp boningshusets fasad mot omgivningarna får bonden Jens pejl på vädret i samma ögonblick som han slår upp ögonen.

– Det viktigaste för oss är att vi kan blicka ut mot naturen runtom oss och ut över åkrarna. Det som växer på mina åkrar är det jag lever av, så det är avgörande för mig att jag kan se sol, vind och väder från alla håll och kanter från gryning till solnedgång. Det är på det viset jag kan planera vad vi kan göra på gården varje dag. Samtidigt är det viktigt för oss att vi kan uppleva årstiderna och se rådjuren som springer runt på åkrarna. Det är viktigt när man sitter och stressar över regnet på hösten, säger Jens.

Den moderne landejendom er præmieret i Jammerbugt Kommune 2018

Gården är hans barndomshem – fast det var ett helt annat hus han växte upp i. Det ursprungliga boningshuset var nämligen en låg 1800-talsbyggnad som byggdes ut i flera omgångar. Inredningen var omodern och skicket var sådant att det inte var värt att bygga vidare på. Därför kontaktade Jens och Elsebeth arkitekten Lars Bo Poulsen på N+P Arkitektur och bad honom rita sitt förslag på en modern lantgård.

– När Lars Bo (Poulsen, reds anm.) visade de första skisserna var min första tanke: ”Jaha ja!” Det var inte alls det jag hade föreställt mig! De väldigt moderna linjerna och uttrycken var något jag helt klart behövde vänja mig vid, berättar Jens. Och medan Elsebeth var förtjust från första sekund såg Jens så småningom ljuset i husets stora, öppna fasadpartier som i dag ger familjen en unik utsikt och överblick över gårdens marker.

Arkitekt Lars Bo Poulsen tog sig an uppgiften med en tydlig tanke om att den moderna lantgård skulle förhålla sig både till Jens historia på platsen och Elsebeths mer moderna blick.
Ett arketypiskt hus

Arkitekt Lars Bo Poulsen tog sig an uppgiften med en tydlig tanke om att huset skulle förhålla sig både till Jens historia på platsen och Elsebeths mer moderna blick.

– Det roliga med den här uppgiften var att byggherrarna hade så olika infallsvinklar kring ett nytt hus. Elsebeth tänkte i väldigt moderna banor medan Jens var svag för blinkningarna till en klassisk bondgård, och det var inte helt lätt att jämka deras förväntningar, förklarar Lars Bo Poulsen. Lösningen blev ett mycket friliggande hus som förhåller sig till gårdsplanen och bevarar intrycket av att man kommer till en ”äkta” lantgård. Huset ligger upphöjt på en platå med en terrass som löper hela vägen runt, och själva arkitekturen är enkel – nästan arketypisk – till formen.

– Vi har arbetet med den mest basala husformen – den klassiska gaveln med fasadlinjer och sadeltak. Materialmässigt har vi i gengäld lagt mycket energi på murstenen och har varierat fogarnas färger så att det uppstår dynamik när man tittar på fasaden, berättar arkitekt Lars Bo Poulsen.

Zinktaket för också tankarna till klassiska danska lantgårdar medan de stora glaspartierna skiljer sig radikalt från de traditionella småspröjsade bondefönstren. I stället släpper de in naturen och landskapet i huset. Elsebeth och Jens har också lagt många timmar på att välja helt rätt material till huset. De har själva stått hos Strøjer Tegl på Fyn och valt ut den helt rätta murstenen, och särskilt Jens är glad över de gedigna materialen. – Jag gillar verkligen det goda hantverket, fönstren i mahogny och murstenen som är gjord av dansk lerjord. Samma sak gäller i köket där vi har valt ett kvalitetskök i robusta material från Multiform med tjocka bänkskivor i ek, säger Jens.

Gedigne materialer og godt håndværk var vigtige ifm. familiens valg af materialer til deres moderne landejendom.

För Elsebeths del har köket kommit att bli ett av husets mest utmärkande drag:

– Det var viktigt för mig att köket blev mer än ”bara” ett kök – det skulle vara en integrerad del av huset. Köket/allrummet är ett rum med högt i tak som ligger i öppen förbindelse med resten av huset – härifrån är det inte långt till något. Därför har vi valt ett Multiform-kök som fungerar som en möbel på samma sätt som resten av vår inredning. Vi har ökat storleken och skåpshöjden och valt en mörk nyans som fortsätter på ena väggen och framhäver köket, berättar hon.

Alla detaljer är valda med stor omsorg i det genomtänkta Multiform-köket, som är designat av Jannie Kjær, Multiform Ålborg. Form 6-köket har invändiga lådor i massiv ek, en tjock bänkskiva i ekträ med genomgående stavar och de extra höga skåpen ger massor av förvaringsutrymme för allt från serviser till dukar, barskåp och kaffebar. Ovanför köket svävar ett fönster som släpper ned ljuset, himlen och årstiderna till det stora matbordet som är centralt placerat i rummet.

Jannie Kjær, Multiform Aalborg har tegnet både køkken, bad, bryggers og garderober til den moderne landejendom
Badkar med utsikt över gårdens gamla trädgård

Medan undervåningen har fått ett praktiskt betonggolv har övervåningen fått ljusa trägolv som ger en annan känsla och stämning i rummen. Elsebeths och Jens sovrum är enkelt inrett med naturmaterial, grå textilier och sänglampor från Artemide.

Badrummet vetter mot gårdens gamla trädgård, och familjen kan ostört inleda dagen i det estetiska och enkla rummet. Detaljer i trä och korg skapar en varm kontrast till betong och sten.

– Vi har velat hålla det genomgående enkelt med stort fokus på fina material både inom- och utomhus. Vi har inga onödiga utrymmen eller passager i huset som står oanvända och som bara måste hållas rena. Jag känner mig hemma i alla rum och jag älskar utsikten vi har åt alla håll över vidderna kring huset. Ljuset framhäver dessutom alla husets bästa drag och detaljer. Det är ett privilegium att bygga sitt eget hem, och vi ville vara säkra på att vi gjorde det på rätt sätt. Man kan ju inte bara flytta en bondgård, avslutar Elsebeth.