Arkitekt Bo Frederiksen har drömt om att bo på solsidan av Flensborg fjord ända sedan han var ung. Tillsammans med sin fru Eva har han äntligen skapat ett fantastiskt minimalistiskt hus i lokal tegelsten och betong just här. En elegant stenkloss som är inbyggd i den branta sluttningen vid fjorden i Egernsund, där utsikten står i fokus i alla rum.

Arkitektparret valgte et køkken, der var markant nok til at stå som et møbel i rummet

Eva och Bo ville ha ett enkelt kök som samtidigt skulle vara effektfullt nog att fungera som en möbel i rummet.

Varje gång Bo Frederiksen som ung åkte längs Flensburgfjorden i sin båt blickade han bort mot husen som låg och solade sig på sluttningarna som vette söderut vid Egernsund. Där vore det härligt att bygga sig ett hus en dag, tänkte han då, för mer än 40 år sedan.

Der er udsigt til Flensborg Fjord fra både køkken og spisestue i den minimalistiske bolig
3 x arkitekter

Bo Frederiksen visste att han ville bli arkitekt redan innan han kunde stava till ordet – och det blev han. Sen gifte han sig med Eva, även hon arkitekt, och tillsammans fick de två döttrar, varav den yngsta, Lin, också är arkitekt. Familjen bodde och jobbade i Köpenhamnsområdet under många år, och under den perioden ägnade varken Bo eller Eva området vid Flensburgfjorden en tanke. Tills Bo en dag, lite i förbigående, nämnde sin barndomsdröm för en bekant som råkade känna till att en tomt var till salu på just den soliga sluttningen ned mot vattnet. Efter det gick arkitektparet Eva och Bo som katter kring het grönt i nästan tolv år – vad kunde de bygga här?

– Jag har alltid varit fascinerad av vattnet och havet, och jag uppskattar att tomten vetter åt sydväst, att det är en aktiv utsikt. Man blickar över mot Tyskland och många båtar seglar förbi – det händer något ute på vattnet, berättar Bo, som själv är uppvuxen i Sønderborg.

– Egernsund är en gammal tegelverksort, vilket vi ville att huset skulle avspegla. Tegel är både ett snyggt och väldigt resistent material, så det passar bra i det hårda klimatet här ute – vattnet slår nästan mot väggarna. Därför har vi medvetet valt hårdbränd tegelsten från Egernsund Tegl, som klarar klimatet. Grunden blev i sig utgångspunkt för några logiska beslut. Det är stor nivåskillnad mellan markplanet och havet, hela nio meter faktiskt, och det ville vi också att huset skulle avspegla, säger Bo.

Från vägen och ingångsdelen ser huset ganska diskret ut. Vid första anblick ser det ut som ett lågt tegelhus, transparent med stora fönsterpartier på bägge sidor, så att man ser havet redan innan man kommer in. Men från sidan – och från havet – ser man hur husets tre våningar smälter in i sluttningen och öppnar sig mot utsikten.

– Vi har arbetat på att huset ska se trevligt och inbjudande ut från vägen, där det ju också ingår i ett sammanhang med Egernsund och de övriga husen här. Samtidigt öppnar det sig kraftigt ut mot havet, där sidorna är mer slutna och ”borgliknande” med smala fönster som är utskurna i fasaden i ett mönster som skapar spänning. Som en monolit i sluttningen, förklarar Bo.

– Utsikten är det viktigaste elementet i alla rum. Därför har vi medvetet hållit uttrycket väldigt minimalistiskt.

Bo Frederiksen,
Arkitekt

Dottern Lin Frederiksen representerar en ny generation av arkitekter och har spelat en viktig roll i utvecklingen av huset vid Egernsund. Hon har precis som sina föräldrar en förkärlek för det minimalistiska uttrycket, där omgivningarna får spela huvudrollen i arkitekturen.

Utsikten är det viktigaste på alla husets nivåer, och trappan som löper ned genom våningarna är som en pir som fortsätter hela vägen ut i havet.

– Himlen och vattnet är de viktigaste inslagen i alla rum. Därför har vi medvetet hållit uttrycket väldigt minimalistiskt invändigt. Vi har använt få material och färger, företrädesvis betong och ekträ, i de stora, ljusa rummen. Vi har hämtat mycket inspiration från japansk byggnadskultur där man inte heller lämnar plats åt onödiga saker. Huset i sig är möblerat, och rummen blir alltmer privata ju längre ned i huset man rör sig – vårt sovrum ligger längst ner med utgång mot terrassen och trappan som leder vidare till badbryggan, säger Bo.

– Det är en enastående känsla att röra sig genom de olika nivåerna – uppifrån ser man bara vattnet, nästan som från ett högt kryssningsfartyg, men när man går nedför trappan förändras perspektivet hela tiden. Det sker stora förändringar från rum till rum, vilket är fascinerande, säger Eva.

Livet fungerar här

Paret tar flytten till Egernsund en liten bit i taget. Tidigare har de tillbringat hela sommaren här och provat på livet i sin nybyggda dröm vid havet. De har använt uteduschen vid foten av huset, där det också finns en privat betongterrass och snart även ett utekök. De har lyssnat på klassisk musik och läst böcker i de ljusa rummen med utsikt över fjorden. De har suttit och jobbat i det stora kontorsrummet och lagat goda måltider i det noga utvalda köket från Multiform. Och det fungerar. Livet här.

Arkitektparret vil installere et ude køkken på den store terrasse, der ligger helt ned til Flensborg Fjord

“Många tror att vi är väldigt langt borta, nästan i Danmarks periferi, och frågar oss; “Vad gör ni där, ni kan inte bara sitta och titta på utsikten?”. Men Egernsun är en trevlig liten stad med ett stort socialt liv här på gatan. Köpenhamn är ett par timmars bilresa bort, men det finns ett ännu kortare sätt till Hamburg, vilket är en trevlig metropol, säger Eva och Bo kompletterar;

“Jag tycker att det har varit ganska fantastiskt att känna hur dessa utrymmen har påverkat oss när vi är här. Vi saknar ner och en speciell lugn faller över oss. Husets interaktion med naturen och utsikten – det är den som spelar huvudrollen, inte interiören, som kan oskärpa den övergripande arkitektoniska bilden. Minimalismen fungerar för oss, men om vi kan uppräthålla den måste tiden visa.”