För 23 år sedan köpte Kim och hans familj ett Multiform-kök till sitt hus i Aabybro. Idag har barnen lämnat boet och huset byggs om. Köket öppnas upp, men det är fortfarande samma Multiform-kök som lever vidare i en uppgraderad version och i en ny layout.

”Det var min fru som förälskade sig i Multiform-köket på den tiden. Jag minns att jag tyckte att det var dyrt och föreslog ett mycket billigare. Men jag lät mig övertalas och jag har inte behövt justera en skruv eller göra något alls med köket på 23 år. Det är fortfarande väldigt snyggt och är ju så klassiskt. Det slänger man inte ut”, avslutar Kim.

Han har till och med sett till att familjens kök nu kan växa. För drygt sju år sedan såg han ett begagnat Multiform-kök i Den Blå Avis, Danmarks motsvarighet till Blocket. Det vita köket med mahognykanter i modellen Form 1 var likadant som familjens eget kök, och han tänkte att det vore fint att kunna bygga ut köket en vacker dag. Därför kopplade han på släpvagnen på bilen körde från Nordjylland till Köpenhamn för att montera ned det begagnade köket. Sedan dess har det varit magasinerat och nu ingår en del av beståndsdelarna i familjens ombyggda kök.

Man slänger ju inte ut en möbelklassiker

Kim jämför familjens klassiska Form 1-kök med en klassisk möbel som får patina med tiden och kanske behöver kläs om ifall den är sliten, men den hamnar ju inte på soptippen.

”En hantverkare sa en gång till mig att man snabbt glömmer bort det höga priset om köket är bra, medan ett dåligt kök skapar irritation hela tiden. Och det har han helt rätt i”, säger Kim.

Stark trend – köket lever vidare

Det var Multiform i Aalborg som sålde köket till paret för 23 år sedan, och det är också här som den nuvarande ägaren Jannie Kjær hjälper paret med rådgivning, design av en köksö, nya ritningar till hela köket och t.ex. nya bänkskivor. Köket får också nya vitvaror samt t.ex. en Quooker.

”Kim och hans familj är långt ifrån ensamma. Vi ser en stark trend när det gäller att tänka hållbart. Väldigt många vill gärna återanvända Multiform-köket eftersom kvaliteten är fantastisk och köket är klassiskt och därmed tidlöst. Det kan vara familjens eget Multiform-kök som återanvänds och uppgraderas. Men vi ser också att allt fler begagnade Multiform-kök byter ägare, bland annat via vår egen hemsida. Vi är stolta över våra kök, och därför hjälper vi gärna till att uppgradera eller komplettera köket så att det kan sprida glädje i många år till”, säger Jannie Kjær.

Multiforms kök är klassiska och är skapade för den enskilda kundens behov – ofta med olika speciallösningar. Därför kan Multiform även många år senare hjälpa kunderna att komplettera kökskomponenter, lådor och annat.

Bra rådgivning

Familjen Nielsen omger sig gärna med klassiska möbler och saker av hög kvalitet.

”Vi gillar verkligen tanken med att ett riktigt fint kök som vårt används igen. Det är värt besväret att förändra köket från ett traditionellt u-format 90-talskök till ett stort öppet kök som passar oss i dag”, säger Kim som framhåller att ombyggnaden blir lyckad eftersom familjen får professionell rådgivning från Multiform i Aalborg.

”Det är ett nöje att få rådgivning av en skicklig fackperson som är stolt över sin produkt och vill ge den nytt liv – precis som vi vill. Det är viktigt att ha en designer som kan produkten utan och innan och som kan se lösningar och möjligheter med de element vi redan har i kombination med nya delelement”, säger Kim.

Han tycker att det visar på sunt förnuft och respekt för ett handgjort kök att återanvända det. ”Dessutom handlar det naturligtvis också om att vi har blivit mer uppmärksamma på att ta bättre hand om jordens resurser. Slit och släng är ingenting för oss – tvärtom. Det ger en riktigt bra känsla i magen att berätta för andra att det fina köket faktiskt har 23 år på nacken.”