Det började med exklusiva sjalar i en blandning av kashmir och silke och har sedan utvecklats till ett exklusivt klädmärke med fokus på förstklassiga material, klassiskt hantverk och klassisk designtradition, som med hjälp av få men effektiva medel sticker ut bland övriga.

Därför är det heller inte så överraskande att den naturliga och exklusiva stilen går igen i den klassiska vita villan från 1921 på Bekkelaget i Oslo. Här har Maria Skappel och Andreas Holzweiler skapat en tidlös och naturlig fristad för hela familjen, som även består av barnen Sophia, tio, Lieben, sju och Winter, två år. Andreas son från tidigare, Hugo, 14 år, är en extra bonus i familjen var tredje helg.

De lange hørgardiner skaber en let og luftig stemning i Maria Skappel Holzweilers køkken
Køkken i naturlige, varme farver hjemme hos designer Maria Skappel Holzweiler

Köket är det viktigaste rummet i huset för familjen Skappel Holzweiler. De älskar att laga mat, att baka och umgås i köket. Det är här familjen samlas på helgen och unnar sig sena frukostar, gemytliga luncher och middagar tillsammans med familj och vänner.

Därför undersökte de olika möjligheter grundligt för att hitta den perfekta lösningen när husets tidigare kök i traditionell allmogestil skulle bytas ut. Det nya köket skulle vara tidlöst och skandinaviskt med värme och naturliga färgtoner, för det är viktigt för Maria att hemmet är en rofylld bas, inredd med naturliga och taktila material som trä, lin och läder samt neutrala färger i vitt och grått.

Designer Maria Skappel Holzweiler i sit Multiform køkken designet af Multiform Oslo
”Vi älskar att laga mat och tillbringar mycket tid i köket.”

Maria Skappel Holzweiler,
Designer

På en promenad med lille Winter i barnvagnen för två år sedan föll Maria pladask för planskuren naturek hos Multiform på Bygdøy Alle i Oslo, och med inredningsarkitekten Sigrid Aalstads hjälp fick hon en kökslösning som uppfyllde hela familjens behov.

Väggen mellan vardagsrummet och köket revs ned så att man fick ett stort öppet kök/allrum med massor av dagsljus och kvällssol samt plats för en stor köksö. Köksön och väggen med högskåp har fronter i planskuren ek, som ger ett naturligt och varmt intryck. Som en sval kontrast till ekträets varma toner har Maria valt svarta socklar och en bänkskiva i stål. Köksfläkten är inbyggd i bänkskivan så den skulpturala Mobil-taklampan som är formgiven av Monika Mulder från Pholc får glänsa i ensamt majestät. Armaturen kommer från Quooker, och vinkylen, som speciellt Andreas insisterade på att få plats med i köket, kommer från Gaggenau.

Väggen med högskåp rymmer den kaffestation som Maria önskade sig, massor av förvaringsutrymme samt både ugn och kombiångugn från Gaggenau. Kaffestationen är inbyggd i ett skjutdörrsskåp, som – när det är stängt – skapar en helt lugn yta i köket så att det framstår som en möbel.

Samlingspunkt i huset

Bänken vid fönstret är samlingspunkten i det 270 kvadratmeter stora huset. Här äter barnen frukost och gör sina läxor medan Maria och Anders lagar maten. Och här sätter Maria sig med en kopp kaffe och skissar på nya designlösningar för kommande Holzweiler-kollektioner. Multiform Oslo specialdesignade bänken och den lösa bordsmodulen som kan flyttas fram och tillbaka efter behov, och därefter tillverkades de på snickeriet på Västjylland tillsammans med köket, så att det löper en röd tråd genom hela designen.

Bænken ved vinduet er samlingsstedet i familien Holzweilers nye Multiform køkken

Det har varit viktigt för Maria att välja lösningar och material som kan hålla i generationer. – Vi har medvetet valt material som har ett varmt uttryck och som vi kan leva med i många år. Det fina med trä är att det kan behandlas. Man kan slipa det, måla det och nästa generation kan slipa fram träet igen om de vill, förklarar Maria.

Köket och vardagsrummet binds samman genom en fiskbensparkett i rökt ek som samspelar fint med husets ursprungliga arkitektur.

Om Holzweiler

Maria Skappel Holzweiler utbildade sig till designer på Kunsthøyskolen i Oslo och arbetar som kreativ chef och designchef i familjeföretaget som hon startade tillsammans med sin man Andreas Holzweiler och hans syster Susanne Holzweiler 2013.

– Jag har länge varit mycket tydlig med att vi inte bara är ett modemärke som gör kläder, utan vi vill vara ett livsstilsmärke som blandar mode, interiör och konst. Idag kan man inte bara bygga ett varumärke och sälja en massa saker, man måste skapa något som skapar engagemang, säger Andreas om den vision som driver paret och tydligt avspeglar sig i deras bostad i Oslo.

Text. Linn Carin Dirdal, Bo Bedre, Thea Roll Rakeng, Min Mote och Multiform. Styling Silje Aune Eriksen. Foto Anne Bråtveit. Bostaden har varit med i BO BEDRE Norge i april 2020.