Den gamla administrationsbyggnaden från 1934 är både ett historiskt och arkitektoniskt kulturarv, och idag har de hänförande husen med utsikt över Vejlefjorden blivit en eftertraktad plats att bo på.

Först bodde Martin i en lägenhet i en annan av de gamla byggnaderna, men sedan fick han chansen att köpa ena halvan av den gamla administrationsbyggnaden. Huset har hela 420 historiska kvadratmeter men små rum och vindlande, smala trappor. Följ med in i bostaden där fjorden och områdets gamla ekar och bokträd fått bidra med störst inspiration.

Køkken fra Multiform i sort eg.

Utvändigt har man valt att behålla alla husets originaldetaljer. Till och med den mörkblå ytterdörren, som är klassisk i området. “Jag tänkte mig verkligen för innan jag satte igång med renoveringen, för det fanns många fina detaljer som jag inte ville förstöra, men samtidigt kunde jag inte ha så små rum och trappor. Jag fokuserade på att få in så mycket ljus som möjligt, så jag gjorde rummen så stora som möjligt. På den tiden var det bara jag, så det var lite av en egoistbostad jag skapade”, berättar Martin.

Områdets stora bokar och ekar samt fjorden fascinerade Martin, som har fört in samma känsla inomhus med fiskbensgolv i ek, danska möbelklassiker och ett handsnickrat Multiform-kök i svart ek. Form 6-köket är designat av Per Larsen, Multiform Horsens.

Et køkken med masser af opbevaringsplads er et must i det minimalistiske hjem
Køkken og keramik står smukt til hinanden

Det stora Mulitform-köket har blivit en samlingspunkt för hela familjen, som nu består av Martin, hans fru och deras lilla dotter. Martins fru älskar att laga asiatiska rätter från sitt hemland, men även arabisk och dansk mat. Inredningsmässigt har Martin prioriterat att skapa mycket förvaringsutrymme – både för köksredskap och annat – för med bostadens genomgående minimalistiska möblering finns det gott om plats för att lägga ifrån sig papper och prylar.

“Köket är nog en av bostadens bästa möbler. Hantverket är otroligt vackert och håller för evigt. Jag kan inte jämföra det med något annat”, berättar Martin.

Der er åben forbindelse mellem køkken og stue i liebhaverboligen ved Vejle Fjord

Handplockade designklassiker

Alla andra möbler har Martin handplockat, och i hela huset har han valt danska designklassiker och lampor från sin personliga favorit, PH. Martin har samlat på dig designklassiker i flera år och kompletterat dem med utvalda nya möbler från Erik Jørgensen.

“Jag tycker att dansk design är fantastisk och funktionell. PH skapade den bästa belysningen – ingen annan har lyckats skapa samma värme och glöd i sina lampor. Genom att välja klassisk dansk design får man ju också möbler som man kan ge vidare. De håller och blir ju bara snyggare efterhand som man använder dem. Min dotter älskar att sitta i vår Ox Chair, och hennes små fingeravtryck gör den bara vackrare i mina ögon”, säger Martin.

Sovrummet ligger på översta våningen och har en balkong med utsikt över Vejlefjorden. De ljusa väggarna kontrasteras och får en varm ton av en fondvägg som dekorerats för hand av en italiensk konstnär, som har arbetat med utvalda väggar i köket, arbetsrummet, badrummet och sovrummet.

”Ett Multiform-kök är ett otroligt vackert hantverk som håller för evigt.”

Martin Frandsen, ägare

For at skabe sammenhæng er liebhaverboligen indrettet med sort eg i både køkken og badeværelse

Även husets tre badrum är inredda med möbler från Multiform i svart ek. De bakre väggarna är dekorerade för hand av en italiensk konstnär.

I den gamla trädgården har man utsikt över fjorden. Områdets många gamla bokträd och ekar har inspirerat Martin när han valde material under renoveringen av bostaden.