Jannie Kjær, köksdesigner och innehavare av Multiform Ålborg, tycker om att skapa fantastiska matverkstäder i naturliga material som håller för tonårskillars experimenterande.

Vilka kökstrender ser du just nu?

– Precis som i många andra aspekter av våra liv ligger ett stort fokus på hållbarhet när det handlar om våra kök. Vi vill ha ett kök som håller i många år och det avspeglas i valet av material. Vi prioriterar långsiktiga, klassiska lösningar och vackra naturmaterial.

Trä är ett av mina favoritmaterial eftersom det skapar en ombonad och varm stämning i köket och ger ett unikt uttryck, eftersom alla träytor ser olika ut. Träet återkommer även i de massiva trälådorna som handtillverkas efter mått för varje enskild kund på verkstaden på västra Jylland. Jag blir helt enkelt glad när jag öppnar en av mina trälådor i massiv ek och ser besticken ligga vackra och blanka i en låda med indelningar som är handtillverkad exakt för mitt kök. Jag rekommenderar alltid mina kunder att verkligen tänka igenom var de vill ha de olika sakerna i sitt kök, så att inredningen blir perfekt och mycket funktionell i vardagen.

Vilken bänkskiva är din favorit i köket?

– Det finns så många fina bänkskivor att välja mellan, men jag har förälskat mig i de nya Quartzite-stenskivorna. Jag gillar verkligen att de är av natursten som har skapats av naturen under miljontals år. Varje enskild skiva har ett helt unikt utseende – och ingen skiva är den andra lik. Quartzite är den starkaste natursten som finns och den är inte känslig för syror som till exempel marmor.

När man som jag just nu har två tonårskillar hemma på heltid händer det mycket i köket medan jag är på jobbet. De testar de olika råvarorna som finns i kylskåpet, och jag behöver inte oroa mig över ifall det har hamnat syrafläckar på bänkskivan när jag kommer hem.

Vad vill du inte vara utan i ditt kök?

– Min Quooker! Att vi alltid har kokande vatten underlättar för massor av arbetsuppgifter i köket. Vi använder Quookern flera gånger om dagen för att både blanchera grönsaker, laga cup noodles, rengöra knivar – och för att koka sura fotbollsstrumpor. När fotbollsstrumporna får sig en omgång i Quookeren innan de slängs i tvättmaskinen försvinner den sura lukten som jag verkligen avskyr.

Quooker är en af köksdesignerns egna favoriter
Vilken är din favoritplats i köket?

– Min favoritplats är vid köksön där jag sitter och sippar på en cappuccino medan mina killar experimenterar med nya recept, lokala råvaror och kryddörter från trädgården – och bara njuter av att vara i köket.

Köksdesignerns tre viktigaste råd
  1. Det är viktigt att prata om både bra och dåliga erfarenheter från det gamla köket. Kanske gillar du att ha handdukarna bredvid diskhon och besticken ovanför porslinet, men stör dig på att alltid slå huvudet i köksfläkten eller att diskhon är för liten.
  2. Tänk ordentligt igenom vad som är viktigt för dig att ha plats för i köket och var du vill ha de olika sakerna, så att köket utnyttjas på ett optimalt sätt.
  3. Var öppen med vad du har för budget, så att vi kan ge dig de bästa råden kring val av material, inredning och vitvaror som matchar din budget.