För 38 år sedan tillverkades det första Multiform-köket i en snickarverkstad på en bakgård på Vestergade i Århus. Därför finns det fortfarande ett mycket speciellt band mellan Multiform och Århus. Vi har samlat de tre köksdesignerna bakom Multiform i Århus för att diskutera gott hantverk, funktionella matverkstäder och deras egna favoritdesigner.

Vilken är din personliga favoritdesign?

Från början är Jesper Christensen utbildad snickare och han har därför en speciell förkärlek för trä och fina hantverksprodukter. Jespers personliga favoritdesign är Form 1 i rökt ek. – Hantverksmässigt är Form 1-köket helt unikt: de synliga, massiva ramarna på skåpen, de funktionella lådlamellerna i massivt trä som tillverkas helt från grunden och ekträets vackra struktur är kännetecknande för designen som i dag betraktas som en köksklassiker med sitt enkla, tidlösa utseende.

Jesper Christensen, Multiform Aarhus har Form 1 i røget eg som sit favoritdesign
Chris Jacobsen og Thomas Knudsen, Multiform Aarhus har Form 45 i planskåret eg som deres favoritdesign

Både för Chris Jacobsen och Thomas Knudsen är favoritdesignen det prisbelönta Form 45-köket i planskuret ekträ med genomgående ådring. – Det är det absolut överlägsna snickerihantverket. Multiforms fanerspecialister väljer ut det specifika faneret för varje enskilt kök, och det ger köket massor av karaktär och ett helt unikt uttryck.

Vilka kökstrender kan ni se just nu?

I många år har trenden i danska kök präglats av ”less is more” – enkla material, få färger och diskreta ytor. Men det håller på att förändras. I dag vill vi ha ett kök som kan hålla i många år och det avspeglas i valet av material. Vi prioriterar de långsiktiga, klassiska lösningarna och naturens vackra material. – Kunderna vill se mer liv och historia i designen och det öppnar upp för nya och spännande möjligheter både när det gäller kreativa lösningar och färgsammansättningar, säger Thomas Knudsen.

Vilken bänkskiva är din favorit i köket?

– Det finns otroligt många vackra bänkskivor i natursten som ger köket karaktär och ett helt unikt uttryck. Men för mig är köket en matverkstad, som inte sällan utsätts för ganska tuffa tag, och därför är det viktigt för mig att bänkskivan håller för lite av varje. Det klarar Dekton, som både är reptåligt, värmebeständigt, lätt att rengöra och rakt igenom robust. Jag har en liten son som gärna vill vara med i köket, och så är det fantastiskt att inte behöva oroa mig över om bänkskivan kommer att hålla för all verksamhet i köket, säger Thomas.

Vad vill du inte vara utan i ditt kök?

– Det är utan tvivel min Quooker. Många tror att Quookern bara används när man vill fixa en snabb kopp kaffe, men den används i väldigt många situationer varje dag. Om man har små barn är Quookern oumbärlig när man ska skålla nappar, men även när man ska blanchera grönsaker, koka ägg, potatis, nudlar osv. Dessutom är det suveränt att alltid ha kokande vatten till hands för rengöring när man lagar mat. Om du till exempel har använt en kniv som inte tål att diskas i maskin kan du snabbt diska rent den med tvål och kokande vatten direkt från kranen, säger Thomas.

Vilken är din favoritplats i köket?

– Jag älskar att experimentera med nya recept och matlagning i alla dess former. Därför är min favoritplats vid köksön där jag samtidigt kan njuta av utsikten mot Himmelbjerget. För mig är det avkoppling och ren terapi för själen, säger Thomas.

Köksdesignernas tre viktigaste råd
  1. Det är viktigt att ha tänkt igenom vad du tycker om hos ditt befintliga kök, och vad du inte vill upprepa. Sen försöker vi alltid tänka in det i det nya köket, och på samma gång förbättra det.
  2. Det är viktigt att ha tänkt igenom vad köket ska användas till – och inte minst av vem det ska användas. Det har stor betydelse för den optimala arbetshöjden och inte minst för materialvalet.
  3. Var öppen med vad du har för budget. Då kan vi ge dig de bästa råden kring val av material, vitvaror och lösningar som motsvarar din budget och dina önskningar.