Tillsammans har Dorthe Dietz och Ann Brit Thomsen Møller mer än 70 års Multiform-erfarenhet att dela med sig av när de ger tips och råd kring det nya köket. De analyserar dina behov grundligt, för det är helt avgörande om köket ska få en arkitektonisk kvalitet som både återspeglar resten av huset och passar din livsstil och dina funktionella behov. Vi har bjudit in designerduon till ett samtal om deras favoritdesign, kökstrender och en gammal Köpenhamnslägenhet från 1782.

Vilken är din personliga favoritdesign?

Allt började på bakgården på Vestergade 47 i Århus 1982. Carsten Michelsen stod vid sågen i den gamla verkstaden och vände och vred på en lucka – utsågad ur ett trästycke. Massiv och helt kvadratisk. Enkelheten tilltalade honom, och här hade han på samma gång en okomplicerad byggkloss, en tidlös design och ett gediget hantverk som kan hålla hela livet. Bakom arbetet i verkstaden låg visionen om att designa en köksklassiker, som i likhet med 1950-talets danska möbeldesigner kunde leva i flera generationer – både vad gällde hantverkskvalitet, material och formspråk. En dag 1993 kom Carsten Michelsen in i butiken på Holbækvej i Roskilde, och sedan dess har Dorthe Dietz arbetat som säljare av de handsnickrade köken från Multiform. Dorthes egen favoritdesign är det klassiska och ursprungliga Form 1-snickeriköket, för hon tycker om när god kvalitet och hållbar design går hand i hand. Med hänsyn till estetiken hos den ursprungliga designen från 1982 finns Form 1-serien idag i en rad nya träslag – t.ex. valnöt, rökt ek och svart ek – som alla lackeras för hand med en vattenbaserad lack av Multiforms erfarna hantverkare.

Det originale Form 1 snedkerkøkken er mit personlige favoritdesign, siger Dorthe Dietz, indehaver af Multiform Roskilde

Ann Brits favoritdesign är Form 6 där estetik och funktion förenas med kompromisslös kvalitet. – Funktionalitet är essentiellt, och ett Form 6-kök är både enkelt att sköta och enkelt att rengöra. De massiva trälådorna har mercedes-stängning som gör det enkelt att öppna och stänga lådorna. Originallådorna i lönnträ ger ett ljust och trevligt uttryck, och den ljusgrå lådbotten gör det enkelt att se vad som ligger i lådan, säger Ann Brit.

Vilka kökstrender kan ni se just nu?

Även om trenden pekar i riktning mot mindre bostäder, speciellt i storstäderna, tror Dorthe Dietz ändå att öppna flerfunktionsrum där köket/allrummet inbjuder till samvaro är vad som kommer att prioriteras. – Och även när det gäller mindre kök kan vi skräddarsy lösningar så att det finns plats för all utrustning, till exempel med extra djupa lådor, låda-i-låda-lösningar eller lådinredningar skräddarsydda av våra egna hantverkare så att de passar perfekt för det som ska förvaras i lådorna, säger Dorthe Dietz.

Vilken bänkskiva är din favorit i köket?

Min personliga favorit är Corian-bänkskivan, berättar Dorthe Dietz. – En Corian-skiva är en skiva som håller livet ut eftersom den kan repareras om den får en skada. Och eftersom den varken absorberar fukt eller lukt och är mycket motståndskraftig mot fläckar och repor är den lätt att sköta även om det lagas mycket mat i köket.

För Ann Brit är favoriten en mattslipad Nero Assoluto-granit. – Den helsvarta bänkskivan skapar ett lugnt intryck och är samtidigt vacker och enkel att sköta.

Kom ind til Multiform Roskilde og få gode råd om valg af bordplade.
Vad vill du inte vara utan i ditt kök?

– Det är utan tvekan min kombiångugn – gårdagens bröd smakar som nybakat efter uppvärmning med ånga, på samma sätt som uppvärmning med fukt får uppvärmd mat att smaka som nylagad. Och så måste jag ha gott om plats för att hacka och skära, säger Ann Brit.

Dorthe Dietz håller helt med. – Kombiångugnen är mitt absolut viktigaste arbetsredskap. Resultatet blir alltid helt perfekt och så är den samtidigt enkel att rengöra. Airfresh-funktionen i kylskåpet är också en helt fantastisk funktion när man har ett kök som samtidigt fungerar som allrum, eftersom man slipper obehaglig kylskåpslukt, säger Dorthe.

Vilken är din favoritplats i köket?

– Jag bor i en makalöst vacker Köpenhamnslägenhet från 1782. Gul och romantisk – precis i närheten av Nyboder. Den gamla torkvinden har integrerats i lägenheten och min favoritplats är där jag står och skär salladen med utsikt över gården och den gemensamma torklinan som jag delar med lägenheten ovanför. Det är så hemtrevligt och originellt, säger Ann Brit. – Min favoritplats i köket är ”köksskrivpatsen” som är en integrerad del av vårt kök. Här sitter min man och jag varje kväll och diskuterar allt som händer i världen, när jag kommit hem från butiken. ”Köksskrivplatsen” är inredd så att vi sitter mittemot varandra. Det tycker jag fungerar bäst när man ska sitta och samtala med varandra, säger Dorthe Dietz.

 

Köksdesignernas tre viktigaste råd
  1. Det bästa man kan göra är att kontakta en professionell köksrådgivare som lyssnar, tar reda på vilka behoven är, utmanar kunden kring traditionella uppfattningar om hur ett kök ska vara och kan omsätta allt till ett kök som blir till daglig glädje för familjen och därmed till en god investering.
  2. Köp kvalitet – ett Multiform-kök är en större investering här och nu, men det är den bästa investeringen i längden eftersom det håller i 25-35 år. God kvalitet åldras med behag, och du tröttnar inte på det för både design och kvalitet står sig.
  3. Var noga med att få till en god arbetshöjd