Inredningsarkitekten MDd och innehavaren av Multiform Hillerød har en favoritdesign som hantverksmässigt är något alldeles särskilt.

Vilka kökstrender ser du just nu?

– Vi visar just nu en köksklassiker i nytolkning i butiken – och kunderna älskar det ikoniska Form 1-köket i Saint Pauls Blue. Det är ett både klassiskt och tidlöst val och samtidigt en modern nytolkning av den klassiska köksdesignen, som Carsten Michelsen designade 1982 utifrån en vision om att köket ska fungera som en snygg möbel i rummet.

För att skapa harmoni och mjuka övergångar mellan materialen har vi förenat det gråblå Form 1 med en Quartzite-bänkskiva i färgen Atlantic Lava Stone, en svartoxiderad Vola-armatur, en handsmidd hylla i svartoxiderat stål och högskåp i svart Fenix med en matt och reptålig yta.

Form 1 är min personliga favoritdesign, eftersom det hantverksmässigt är något alldeles särskilt. De synliga, massiva ramarna på skåpen, fronterna i massivt trä som tillverkas helt från grunden och ekträets synliga struktur är kännetecknande för designen som i dag betraktas som en klassiker med sitt enkla, tidlösa utseende, berättar inredningsarkitekt Charlotte Brix.

Vilken bänkskiva är din favorit i köket?

– Det finns många snygga bänkskivor, men jag har förälskat mig i de nya Quartzite-stenskivorna, som har samma egenskaper som granit och samma fina utseende som marmor. Det är stenskivor som har skapats av naturen under miljontals år, och därför är ingen skiva den andra lik. Spelet i bänkskivorna är helt unikt och tillför en exotisk lek med färger till en strikt, skandinavisk köksdesign.

Vad vill du inte vara utan i ditt kök?

– Min Quooker är oumbärlig. Att vi alltid har kokande vatten underlättar för massor av arbetsuppgifter i köket. När jag lagar mat häller jag alltid kokande vatten i grytan direkt på spisen, eftersom det gör att det går snabbare. Och just i dessa tider, när doftande fläder markerar att det är dansk midsommar, är Quookeren helt oumbärlig när jag ska göra flädersaft – eller förbereda rabarber från trädgården till rabarberkompott och rabarberpaj. Utöver det använder vi Quookern flera gånger om dagen för att både blanchera grönsaker, brygga presskaffe och koka barnbarnens nappar.

Quooker är en af köksdesignerns egna favoriter
Indretningsarkitekt MDD og indehaver af Multiform Hillerød, Charlotte Brix
Vilken är din favoritplats i köket?

– Min favoritplats är vid diskhon, där jag kan stå och blicka ut över trädgården – och över Öresund – medan jag fixar med grönsaker.

Inredningsarkitekt Charlotte Brix tre viktigaste råd
  1. Det är lätt att förälska sig i nya trender, men det är viktigt att vara sann mot sig själv när det gäller att välja design, färger och material till sitt nya kök. Vår viktigaste uppgift är att se till att du får en lösning som funkar i just din bostad. Därför kommer jag hem till dig och tittar på bostadens arkitektur, inredning och inte minst ljusinsläpp. När det gäller materialval är det viktigt att ta hänsyn till hur ljust rummet är. För ett litet kök rekommenderar vi till exempel inte en mörk bänkskiva eftersom den slukar ljuset.
  2. Tänk ordentligt igenom vad som är viktigt för dig att ha plats för i köket och var du vill ha de olika sakerna, så att köket utnyttjas på ett optimalt sätt. Ska extra porslin och bestick till exempel vara lättåtkomligt eller förvaras mer undangömt?
  3. Var öppen med vad du har för budget, så att vi kan ge dig de bästa råden kring val av material, inredning och vitvaror som matchar din budget.