Endast en timmes biltur norr om Köpenhamn ligger vackra gröna ängar med betande kor och vilda blommor. Det var just denna orörda äng som Lone Kristensen och hennes familj förälskade sig i. De drömde om att bo med en utsikt och få uppleva årstidernas växlingar precis utanför fönstret. Idag har drömmen blivit verklighet och familjen bor i ett modernt hus på 450 m2 fördelade på två våningar, ritat av arkitekten Danko Lekic.

Huset är helt och hållet skräddarsytt – och därför helt unikt. Danko Lekic har utformat huset i olika enheter som varierar i höjd och sträcker sig över olika plan. Husets speciella proportioner, de svartspröjsade stora fönstren och de ljusa stenväggarna för tankarna till New Yorks industriella byggnadsstil som också har varit en av familjens stora inspirationskällor. Men även insidan för tankarna till en New York-loftlägenhet med ljusa och svarta kontraster matchat med en stor fiskbensparkett i ekträ. Man har inte heller sparat på extraordinära detaljer som en specialbyggd ytterdörr som mäter 280 x 240 cm, och i vinkällarens tak sitter ett fönster så att man kan se upp genom golvet i husets skafferisektion.

En perfekt matchning

Från början hade familjen mängder av idéer och önskningar kring den planerade bostaden, och de ville ha ett nära samarbete med en duktig arkitekt som kunde lyssna, utmana och ge dem det där lilla extra som de själva inte kunde komma på. Arkitekten skulle inte bara rita ett hus som han själv gillade utan också se till att det färdiga huset uppfyllde familjens drömmar. I en anbudsprocess med tre andra arkitekter visade Danko Lekic sig vara den perfekta matchen för familjen. Dels delade han familjens omedelbara förtjusning inför den unika utsikten, dels sa han direkt att han inte ville komma med en idé på stående fot, utan hellre ville återkomma med genomtänkta förslag – helt i familjens anda.

Et spektakulært viktualierum med kig fra kælderen til himlen.

”Efter vårt första möte levererade jag tre olika ritningar till ett modernt hus, och utifrån de förslagen valde familjen att gå vidare med ett av dem. Jag arbetar ofta med att visa flera ritningar. Med utgångspunkt från dem kan man sedan leta efter och precisera behov och önskningar. Det går inte alltid att se den bästa lösningen i början av processen. Utöver att möta familjens praktiska behov och önskningar ville jag leverera det där lilla extra som de kanske inte hade tänkt sig.”

”Familjens stil var ganska väldefinierad redan från början, bland annat hade de skickat mig sina inspirationsboards från Pinterest. De hade mängder av idéer och tankar och min uppgift bestod i att få struktur och en röd tråd i alla bilder. Jag visste redan att jag skulle rita ett hus till ett gäng glada människor som vill ha kvalitet, gillar att ha fester och är supersociala. Under hela processen hade vi löpande diskussioner om estetik, och dess innebörd med tanke på ekonomi och önskade ytmått”, berättar Danko Lekic.

“Vi förälskade oss i den orörda ängen med betande kor och vilda blommor.”

Lone Kristensen,
Ägare

Det arkitekttegnede hus fik et sort køkken som centrum i den arkitekttegnede villa i Nordsjælland
En skulptural möbel i rummet

Med tre potentiella hus i portföljen åkte familjen på semester i tre veckor och använde tiden till en intensiv korrespondens med Danko Lekic. De hade egna önskningar om bostaden men blev samtidigt positivt överraskade över Danko Lekics förslag som uppstod tack vare den fina personkemin och dialogen. Terrassen skulle vara övertäckt och husets framsidan skulle vetta ut mot den vackra ängen. Dessutom skulle det finnas en mittpunkt i bostaden som skulle kunna rymma både små och stora sällskap, och där 16 personer skulle kunna sitta och äta samtidigt utan att man behöver flytta runt på möblerna.

Det svarta snickeriköket från Multiform står som en skulptural möbel i det stora rummet och passar perfekt till husets enkla och moderna stil. Köket har designats i samarbete med Charlotte Brix, Multiform Hillerød. Som en speciell detalj har familjen fått en smal, inbyggd diskho i den svarta bordsskivan av granit. Det är en perfekt lösning för vardagsförvaring av örter och för att kyla drycker när det är dags för middagar. De höga skåpen rymmer vitvaror från Gaggenau och fungerar samtidigt som en rumsavdelare i det stora rummet och döljer elegant trappan ned till källaren.

Et helt sort køkken står som et skulpturelt møbel i den newyork-inspirerede bolig i Nordsjælland
“New Yorks industriella byggstil har varit en inspirationskälla för oss.”

Lone Kristensen,
Ägare

Bostaden har varit med i BO BEDRE i oktober 2019. Arkitekt: Danko Lekic, Black Architecture. Text: Lone Monna och Multiform. Styling: Lone Kristensen. Foto: The Odd Society och Pernille Greve.