Det finns bostäder som bara känns helt rätt vid första anblick, eftersom de är fulla av möjligheter. Precis så var det när Rikke Berg, innehavare av Multiform Odense, hittade sin familjs nya hem i Odenses attraktiva Hunderup-kvarter.

I skuggan av lindträden ligger den vita patriciervillan som Rikke har inrett med utpräglad känsla för estetik och personlighet. Här är köket inte bara en plats där man lagar mat, utan också det rum familjen helst vistas i och en naturlig samlingspunkt – även när man har gäster.

I skyggen under lindetræerne ligger den hvide patriciervilla, som Rikke Berg, der er indehaver af Multiform Odense, har indrettet med udpræget sans for æstetik og personlige løsninger.
Vilka kökstrender ser du just nu?

– Precis som i många andra aspekter av våra liv ligger ett stort fokus på hållbarhet och respekt för naturen när det handlar om våra kök. Vi vill ha ett kök som håller i många år och det avspeglas i valet av material. Vi prioriterar långsiktiga, klassiska lösningar, vackra naturmaterial och varmare färger. Den vita färgen har ersatts av grå nyanser och förenats med naturmaterial som trä och olika typer av sten, som används till exempelvis bänkskivor.

Rikke har inrett sitt eget hem med ett Form 2-kök i en varm, grå nyans, brunerad mässing och snygga marmorbänkskivor i Pietra Grey som fångar upp det bruna i vintageskärbrädorna och de rustika krukorna från Tine K Home och Rue Verte.

Vilken bänkskiva är din favorit i köket?

- Min personliga favorit bland de många fina bänkskivorna är en natursten där färg och uttryck varierar från sten till sten. Att man garanterat får en helt unik sten gör köket med personligt, eftersom ingen får en bänkskiva som är exakt likadan som någon annans. Det tycker jag är ett väldigt fint inslag i det egna köket.

I mitt eget kök har jag kombinerat en marmorbänkskiva i Pietra Grey, som har en vacker gråbrun färg och vita skiftningar, med en diskho i brunerad mässing och en Quooker-kran – även den i brunerad mässing.

Rikke Berg, indehaver af Multiform Odense, har indrettet sit eget hjem med et Form 2 køkken i en varm grå nuance, bruneret messing og smukke Pietra Grey marmorbordplader.
Vad vill du inte vara utan i ditt kök?

Jag klarar mig inte utan min kombiångugn från Gaggenau som vi alltid använder när vi vill vara säkra på perfekta resultat när vi tillagar kött, fisk, fågel eller grönsaker. Dessutom skulle jag ha svårt att klara mig utan min Quooker som gör att det går dubbelt så snabbt att koka upp vatten än normalt. Den är också perfekt att använda för rengöring av skärbrädor och knivar som inte tål maskindisk.

Vilket är det lyxigaste inslaget i ditt kök?

- Vår vinkyl, som har varit fantastisk nu under sommaren och gjort sommarkvällarna på terrassen extra trevliga. Tack vare vinkylen kan vi alltid bjuda både inbjudna gäster och spontanbesökare på ett glas svalt rosévin.

Tre viktiga råd från Rikke Berg angående ditt kök
  1. Det är viktigt att du tänker igenom vad som ingår i just DIN köksdröm. Ska det finnas tillräckligt med plats för att familj och gäster ska kunna samlas i köket kring både matlagning, ett gott glas vin och trevliga samtal? Kanske behöver en vägg flyttas för att din köksdröm ska kunna gå i uppfyllelse? En öppen planlösning mellan kök och vardagsrum ger plats för hela familjen och för gäster.
  2. Jag rekommenderar alltid att ha ordentligt med arbetsytor runt diskhon. Det ger bästa möjliga förutsättningar för att matlagningen ska bli snäppet trevligare, samtidigt som det är enkelt att hålla allt rent och snyggt under tiden. Tänk också igenom sådant som lådbredder, så att man slipper flytta på sig när man är två som jobbar i köket och den ena behöver komma åt lådorna.
  3. Ha din budget i åtanke så att du garanterat får det som passar just dig. Ofta kan det vara bänkskivor och vitvaror som gör att kostnaden sticker iväg, och plötsligt har man inte utrymme i budgeten för det man önskade sig mest i sitt nya kök.