Bente Mølgaard som är Hempel-fondens chef för internationell utbildning är en kräsen och berest minimalist. Alla veckorna på resande fot var just det som gav bränsle åt hennes inre önskan om en hemlig oas. Tillsammans med inredningsdesignern Birgit Tarp från Design Circus har globetrottern nu skapat sitt drömhem i ett exklusivt radhus i Charlottenlund. Huset är ritat av den världskände arkitekten Lars Gjetz och är ett gott exempel på hur även en mindre och nybyggd bostad kan göras verkligt personlig.

Det första man lägger märke till när man kommer in i det nybyggda radhuset är den imponerande takhöjden på 5,5 meter och en centralt placerad bordeauxröd väggfond som direkt slår an tonen för hemmets inredning.

Arkitekttegnet compact living. Boligens essentielle rum både rummer entré, køkken, stue, udgang til terrasse, trappeopgang, garderobe samt indgang til stueetagens toilet.
Modsat køkkenet er der indrettet en garderobevæg til opbevaring. Small scale living stiller store krav til en optimal opbevaring.

Efter omfattande undersökningar av det befintliga bostadsutbudet och nybyggnationer i området och runt Nordhavn fångade projektet i Charlottenlund Bente Mølgaards intresse. Egendomen var inte så stor, bara fem bostäder i en enda byggnad, och möjligheterna att sätta egen prägel på hemmet var inte så stora, varken i fråga om material eller planlösning. Den moderna arkitekturen smälter på ett elegant sätt in i omgivningarna, och de privata trädgårdarna på baksidan erbjuder en hemlig tillflykt nära både skog, strand och stad.

– Det var avgörande att jag i köpeavtalet fick lägga in de ändringar av bostaden som jag ville ha, och att jag fick delta i hela byggprocessen. Så jag ritade elscheman, rördragningsplaner, fanns på plats tillsammans med hantverkarna och deltog i varenda beslutsprocess. Bostaden blev därmed min alldeles egna. Väggar flyttades för att göra plats för inbyggda skåp och dörren i köket flyttades så att en stor garderobsvägg kunde byggas. Toaletten på bottenvåningen fick mer förvaringsutrymmen, och all teknik gömdes undan elegant i tak och golv.

Køkkenet er en integreret del af stuen i det arkitekttegnede small scale living townhouse.
Hög kvalitet och vacker design

– Min stil är nog väldigt italiensk. Rena, enkla linjer och inte för mycket prydnadsföremål. De få prydnadsföremål jag har är alla kopplade till en historia. Jag reser mycket i jobbet, och hittar jag något riktigt spännande tar jag med mig det hem. Kanske får den en plats här hemma. Rent allmänt är kvalitet och design viktigt för mig, och jag njuter både av att betrakta det och leva mitt i det. Jag uppskattar dagligen att öppna de handgjorda lådorna och skåpen från Multiform som är så vackra och av så hög kvalitet. Att leva omgiven av vacker design gör mig glad.

Min stil är nog väldigt italiensk. Rena, enkla linier och inte för mycket prydnadsföremål.

Bente Mølgaard,
direktör

De prydnadsföremål som finns i Bente Mølgaards hem har alla en anknytning till hennes speciella upplevelser i arbetet med att erbjuda utbildning åt världens fattigaste barn. Med begränsad plats för småsaker blev det desto viktigare att lyckas med en riktigt snygg integrering av de stora inslagen som köket och den synliga garderoben.  Design Circus har också arbetat för att skapa en stämningsfull ljussättning med dubbla takspottar riktade mot utvalda väggytor, något som får bostaden att se både inbjudande och större ut. Detta har varit av stor betydelse eftersom bostadens centrala rum är ett verkligt nav där man hittar både entré, kök, vardagsrum, utgång till altan, trapphall, garderober samt dörren till bottenvåningens toalett.

Small scale living i storbyen. Den dobbelte lofthøjde gør, at boligen opleves langt større, end de 96 kvadratmeter den reelt er.

Harmoni och sammanhang är av avgörande betydelse när det råder begränsning i fråga om utrymme och antalet rum, och det kan mycket väl vara därför som Bente Mølgaard är allra mest förtjust i sitt kök, i färgerna och ljussättningen.

– Eftersom köket är en integrerad del av vardagsrummet ville jag att det skulle se ut som ett möblemang, och att skåpen skulle smälta in i väggarna för att bli nästan osynliga. Valet föll på ett Multiform-kök i rökt ek med en afrikansk svart Nero Assoluto-granitbänkskiva och en integrerad fläktlösning som passar fint ihop med väggarna. Jag njuter varenda gång jag öppnar de stora trälådorna i massiv ek, och de gör det lätt att hålla ordning.

Compact living i det eksklusive townhouse i Charlottenlund.

– Jag ville gärna ha en stor badrumsmöbel med massor av plats på bänken och i lådorna. Det är härligt att ha massor av avställningsytor i badrummet, och stora lådor där man kan gömma undan det allra mesta. Det gör det enkelt att hålla ordning. De rena, strikta linjerna och endast lite plats för prydnadsföremål – medan resten är dolt – är som jag vill ha det, säger Bente Mølgaard.

Jag njuter av att bo nära skog och strand och ändå kunna ta cykeln till centrum.

Bente Mølgaard,
direktör

Husets överdådigt höga takhöjd i ena änden ger en härlig känsla av rymd, och gör bostaden ganska speciell. Den dubbla takhöjden gör samtidigt att bostaden känns mycket större än de 96 kvadratmeter den faktiskt är.

På övervåningen i det exklusiva stadsradhuset finns ett vackert sovrum tapetserat i gråskala och grålackerade garderober från Multiform. Garderoberna och skåpen i köket är platsbyggda av Multiforms snickare och lackerade i samma mjuka grå nyans som väggarna i resten av huset. På övervåningen finns också ett arbets- och läsrum samt badrum och ett glasgalleri med en utsikt ned till köket.

– Det är härligt att få skörda frukten av en lång byggprocess och att få vara med och skapa sitt eget nya hem. Jag njuter av resultatet och att samtidigt få bo så nära skog och strand och ändå kunna ta cykeln till centrum. Det är bara möjligt i Danmark.