Man ska inte köpa ett kök utan att ta hjälp från en arkitekt eller designer för att lyfta hela produkten. Emellertid ställer det skräddarsydda köket krav på kunden under processen, menar Piet Rose, som ser många misslyckade kök.

– Du kan köpa ett dyrt kök och sätta in det i ditt hus. Men skillnaden med att få hjälp av en arkitekt med att planera ditt nya kök är att du kommer att uppleva att köket smälter in och blir en del av rummet.

Piet Rose är utbildad arkitekt och öppnar inom kort ett eget visningsrum med köksmärket Multiform i danska Lyngby. För tillfället håller han på att rita på hur svävande öar, laxstjärtfogar och symmetriska fanerstycken ska smälta samman i harmoni i den stora butikslokalen vid stationen.

Arkitekt Piet Rose er indehaver af Multiform Lyngby

Arkitekten Piet Rose använder sig av sin bakgrund inom bland annat ljusdesign, stadsplanering och industriell design när han ritar kök.

Som arkitekt har han en vision för sättet vi lever på och en vision om att skapa en skönare värld. För även om det ”bara” är ett kök när kunderna kommer in genom dörren är det ”det viktigaste rummet i huset” . I alla fall här i Norden.

Och därför kräver han att kunderna berättar vad de har användning för och vad de tror att de har användning för i detta husets viktigaste rum när de kommer in till honom.

– Kunderna märker snabbt att jag kräver att de kommer med idéer. Jag skriver ned deras drömmar och jag tar hänsyn till dem. Men jag chansar och tar risken att kräva kunden på idéer för att nå fram till bästa möjliga resultat. Jag guidar dem genom en komplicerad process, så jag är säker på att vi tittar på alla möjligheter.

Men varför kräva, om människor vet vad de vill ha?

– Eftersom det är viktigt! Efter den första timmen av mötet är vi redan inne på trädgården, hur man går in i och ut ur huset. Ska man öppna upp? Jag synliggör möjligheterna och begränsningarna, det är min plikt som arkitekt och rådgivare.

– Alla panelskivor i den svarta köksön är endast 6 mm och med ett lodrätt, svart och kvartskuret europeiskt faner, till skillnad mot lådfronternas vågräta fanerriktning. Det skapar större dynamik mellan de massiva stora fronterna och den något tjockare, mattslipade Nero Assoluto-graniten från Zimbabwe, säger Piet Rose.

(Lite) smärta i skapandeprocessen

Vi sitter i Piet Roses mors ateljé. Med sparsamt ljusinfall från norr, så att man kan se färgernas nyanser. För mycket ljus får färgerna att flyta ihop, kommenterar han.

Piet Rose vill gärna att vi tar ”köksarkitektur”, som han kallar det, seriöst. Vi lägger inte tillräckligt med tid på att bestämma linjer och detaljer i köket, och har man inte gått igenom hela processen med att skapa ett kök tillsammans med en arkitekt har man inte heller fått ett riktigt kök, menar han.

– Många kök är misslyckade. Kunden har självklart önskemål, drömmar och idéer om färger och funktion, men man går inte till botten med behoven. Man vänder och vrider inte på dem. Och det ska man, om köket ska få en arkitektonisk kvalitet, som är i samklang med resten av huset, perioden, livet i huset och de funktionella behoven, säger han.

De mörka ytorna bryts av med massiva lådor i lönn och arkitektritade massiva knivblock i lönn, som har tagits fram speciellt för kundens fina japanska knivar från Seki-regionen. Den utsökta ljusa och hårda lönnen passar därmed väggarnas murade, ljusa ockrafärg.

– Jag letar efter helheten och en säker, långsiktig lösning, som innefattar kundens egna intresse. En lösning man kan känna sig trygg med även om man ska sälja huset. Jag vill kalla det objektiv sparring, när vi har vridit och vänt på möjligheterna och viktat dem. Men i industridesign, interiör och konsthantverk ska det finnas lite smärta, en lidelse. Det är bara ett uttryck för att vi är i en kreativ process. Sedan kommer glädjen i efterhand, när det småskaliga innehåller det storslagna verket.

Många vill ha hjälp

Och det är många som gärna vill ha hjälp med den kreativa processen, där en Multiform-arkitekt hjälper till att skapa ett unikt kök.

I en undersökning som Multiform har utfört svarade mer än 60 procent av de tillfrågade att de gärna vill ha hjälp med att inreda sitt kök. Andelen stiger till över 70 procent när de tillfrågade tjänar mer än 60 000 kr. i månaden och är redo att investera mer än 250 000 kr.

Det är först och främst erfarenhet som efterfrågas, men även rådgivning om helhetsperspektiv och hjälp med planlösning efterfrågas. Som utbildad arkitekt med specialkunskap inom stadsplanering ser Piet Rose paralleller i balansen mellan stora linjer som skapar lugn och harmoni och de små detaljerna som kan göra köket till något extra speciellt.

Hans poäng är egentligen bara att du med ett köksinköp inte bara köper en rad moduler som du sätter ihop. Du går igenom en kreativ process, där du växlar mellan stadsplanerarens boulevarder och dina egna önskemål för till exempel en specifik armatur, som i slutänden får köket att bli perfekt.

Tycker du att det låter konstfärdigt och lite komplicerat? Det är just jämt Piets försvar för att du får det optimala köket när han först sätter sig ned vid ritbordet.

Piet Rose er arkitekt og indehaver af Multiform Lyngby

Hela köksön, inklusive den helinbyggda Silgranit-diskhon och Quooker-armaturen, är helt svarttonad. Det skapar ett fysiskt och utsökt samspel mellan matt stål, den afrikanska graniten, ekträets ådringar och den blanka spishällen. Foto: Kasper Kristoffersen

Allt är möjligt

– Jag gör det besvärligt för mig själv, för om jag tar bort val och gör det enkelt blir det inte lika bra. När du har arbetat hårt, går på djupet, analyserar kors och tvärt, så slutar du med en tillfredsställande enkelhet, säger han.

Inför mötet med arkitekten hos Multiform ska man bland annat välja om de handgjorda lådorna ska vara tillverkade i ek – i natur eller svartbetsad – eller lönn.

– När jag sitter på möten med kund kan vi bli väldigt trötta på att överväga färger, symmetrier, proportioner, varianter och om bänkskivan ska bestå av corian eller granit från Angola. Det kan kännas tufft, men efteråt är det en underbar stämning, utbrister han.

– Efter en sådan process faller saker och ting finfint på plats. Och då har man som kund absolut inga tvivel. Och det ska man komma ihåg om ett år, fem år och om femtio år.

Køkkenet i det arkitekttegnede hus er designet af Piet Rose, Multiform Lyngby

Huset är från 60-talet och arkitekten Jørgen Bangsbo ritade det åt sig själv. Under den tidsperioden var skiffer populärt i danska hushåll, vilket går igen i Piets design av köksön. Köket är dock bara en del av den totalrenovering som görs i huset, som arkitekten Werner Thomas Mathies har stått för.

Piet Rose arbetar i Multiforms visningsrum vid Lyngby station, men alla Multiforms visningsrum erbjuder kvalificerad hjälp med att rita ditt kök, så att det småskaliga innehåller det storartade verket.

Artikeln har publicerats i tidningen Børsen och är skriven i samarbete med Christian Bartels med foto av Kasper Kristoffersen.