Från köksbordet i Anne Marie och Henriks hem vid Skanderborg ter sig taket himmelshögt. Man har utsikt över böljande åkrar och skog, med fri sikt ända fram till Himmelbjerget. På en kulle 110 meter över havet har paret byggt ett arkitektritat, lantligt hus. Inrett med plats för att kunna ta sig ordentligt med tid – för maten, familjen, naturen och livet.

Om du skulle bygga ditt drömhus idag, hur skulle det då se ut? Många av oss skulle säkert beskriva ett hem som inte nödvändigtvis liknar det vi bor i idag. Våra behov, drömmar och önskningar i vardagen ändrar sig med tiden – ett faktum som blev väldigt tydligt för Anne Marie och Henrik Smit när de skulle skapa ett nytt hem tillsammans för ett par år sedan.

– Vi skulle snart fylla femtio, hade utflugna barn och var färdiga med sådant som att leta efter villakvarter med gångavstånd till skolor och liknande. Så vi såg på varandra och frågade oss vad det var som gav oss energi och glädje i vardagen. Vi ville ha ljus, luft, natur, plats och rum för att låta våra egna drömmar växa, berättar Anne Marie.

Paret beslöt sig för att försöka hitta ett naturskönt område där de kunde bygga ett nytt hus, och efter en längre tids letande svängde de en dag in på en liten landsväg vid Skanderborg som ledde upp till toppen av en kulle. Där möttes de av en storslagen utsikt över skog, åkrar och Himmelbjerget vid horisonten.

– Det var en sådan där vacker septemberdag när allt fortfarande var grönt, höstluften varm och grödorna på åkrarna ännu inte hade skördats. Grunden ligger på 110 meters höjd över havet, och det är sällan man hittar en plats där man kan se så långt ut över landskapet utan att man stöter på bebyggelse. Vi var helt sålda, berättar Anne Marie, som precis som Henrik inte hade funderat så mycket över vad för slags hus de skulle bygga. De visste bara att det skulle byggas just här.

Himmelbjerget i horisonten

– Det som i första hand inspirerade oss var läget, så vi började med att sätta oss ner och fundera över vilka vi var i stället för att skissa på själva huset. Vilka glädjeämnen i vardagen som var viktiga för oss, till exempel att vi tillbringar mycket tid i köket, ofta bjuder in gäster och lagar riktigt god mat. Att vi är naturmänniskor, att Henrik jagar – alla möjliga saker som beskrev vilka vi är. Vi tänkte att det måste vara de här sakerna som skulle vara avgörande för arkitekten, snarare än en bestämd bild av hur huset skulle se ut.

Arkitekten Rasmus Bak träffade paret på tomten en regnig dag lite längre fram på hösten. Tillsammans gick de runt den gamla slitna lantegendomen som fortfarande låg kvar, promenerade över åkrarna och ner till skogsbrynet medan de samtalade om drömmar och möjligheter.

– Det var de grova dragen vi drog upp den dagen. Vi pratade inte ens om de konkreta planerna kring material och hustyper. Arkitekten nämnde uttrycket ”en modern lantgård” och jag minns att jag tänkte att det väl knappast kunde bli ett hus med flera längor – men det var precis vad han föreslog – en traditionell lantgård med tre längor. Utförandet är väldigt klassiskt, men samtidigt har han gett det en modern prägel som gör det både stilrent och exklusivt.

Fra køkkenøen er der udsigt helt til Himmelbjerget
Køkkenø i røget eg og højskabsvæg med åbne hylder, der giver associationer til det traditionelle landkøkken

– Anne Marie och Henrik uttryckte en stor önskan att komma närmare naturen och det använde vi som utgångspunkt för att ge lite magi åt den här stilrena och sobra lantgården som vi ritade åt dem. Genom att huset fick en så stram utformning uppstod det också något raffinerat, elegant och spännande. Kompositionen påminner oss om något vi har sett tidigare – det speglar de lantliga omgivningarna – och material som cederträ, zink och tegel ger liv åt arkitekturen och samspelar fint med varandra. Vi ville skapa ett hus utan utgångsdatum, och det tycker jag att vi har gjort. Huset smälter in så bra att det är bilden av rapsåkrarna som man bär med sig härifrån, menar arkitekten Rasmus Bak.

Anne Marie och Henrik valde en ikonisk Form 1-köksö i rökt ek som för med sig naturens material in i huset. – Köksinredningen ska dra uppmärksamheten till sig i det här stora rummet och fungera som en motvikt till vår stora öppna spis – och det gör den. Köket fyller ut rummet utan att ta över. Köket är precis det som behövs för att skapa balans, förklarar Anne Marie. Kökets bakre vägg är inredd med öppna hyllor för parets grytor och köksmaskiner. Det påminner om den rustika och enkla inredningen i traditionella lantkök, utan att kompromissa med de rena linjer som Anne Marie och Henrik föredrar.

Himmelshögt

Anne Marie och Henriks trelängade lantgård uppe på kullens topp avtecknar sig i dag knivskarpt mot den blå himlen. Från bostadshuset har man utsikt i alla vädersträck och lång sikt tvärs igenom huset. Längorna består av garage och orangeri, som är proportionerligt dimensionerade så att huset blir symmetriskt, och paret har därmed fått en ombonad gård som samtidigt skyddar byggnaderna mot väder och vind.

– Det speciella är ju att inne och ute flyter samman, och vi har fullständig genomsyn i det 60 kvadratmeter stora köket och allrummet, som helt omges av åkrar och skog. Det är full insyn i huset, men det gör inget eftersom vi inte har några grannar. Däremot skulle vi aldrig kunna bygga ett sådant här hus i ett villakvarter. Man kan frossa i att öppna upp huset för naturen på ett sådant här ställe. Därför har vi också låtit bygga en utedusch med varmvatten. För mig är det fantastiskt att stå i solen och duscha till ljudet av lärkornas sång, säger Anne Marie och fortsätter:

– När man flyttar in i ett sådant här hus med så mycket himmel och natur lägger man märke till hur mycket solen förflyttar sig på himlen, och man ser stjärnorna tydligare än någonsin tidigare. Vi har rådjur utanför fönstren och röda glador som svävar ovanför åkrarna, bara för att nämna några av de naturupplevelser som vi har precis runt knuten. Varje dag säger vi till varandra: ”Titta vad vacker himlen är”. Solen har ju alltid gått upp och ner som den gör, men vi har aldrig tidigare upplevt den som vi gör nu.