Från gammalt gårdshus till modernt drömhus

Det var hål i taket på det gamla gårdshuset från 1930-talet, och bakgården var känd som en av stadens skummaste platser. Det stora åbäket till gårdshus hade stått tomt sedan slutet av 00-talet då arkitekten Jesper Therkildsen och hans fru Karin tog över det och skapade sitt drömhus med lyxiga skräddarsydda lösningar.

Det gamle baghus midt i Fredericia blev til en drømmebolig med et luksuskøkken fra Multiform
Synliga konstruktioner, tegelstenar och taksparrar – och hål i taket

– Jag kunde se att byggnaden hade en del annorlunda proportioner och en form som var otroligt spännande. Och sen kändes det häftigt att få arbeta vidare med den här gamla lagerbyggnaden med synliga konstruktioner, tegelstenar och taksparrar, berättar Jesper Therkildsen, som är van att tänka både kreativt och konstruktivt i sitt arbete som arkitekt. Han hade vid den tidpunkten redan byggt flera hem åt sig själv och sin familj, där det senaste i raden var ett modernt hus med utsikt över ett av Fredericias finaste naturområden. Och nu hade han alltså riktat blicken – och sin kärlek – mot ett förfallet gårdshus i staden med huvudgatan på den ena sidan och Fredericias gröna vallar på den andra.

Det gamle baghus midt i Fredericia blev til en drømmebolig med et luksuskøkken fra Multiform

– Karin och jag bodde bra, faktiskt riktigt bra i vårt förra hus, så det här hemmet måste bli minst lika bra. Helst bättre. Det grundläggande var att vi gärna ville att våra liv, vår vardag och våra arbeten skulle hänga ihop på ett bättre sätt, och det blev möjligt här eftersom Karin kunde inreda sin praktik i huset ut mot gatan, medan jag kunde ha arkitektkontoret här i bakgårdshuset. Jag tror inte att man kan rita ett hus som täcker hela livet. Varje ålder har sina behov, och det ska man inte blunda för. Och just nu är vi i det skede när livet ska levas fullt ut, säger Jesper Therkildsen.

Det är därför man har satt livsnjutning i centrum i huset, som med sina 370 kvadratmeter både rymmer hemmabio, darttavla, motionsrum, vinkällare och en walk-in-closet.

– Det här huset passar oss – precis där vi befinner oss just nu.

Jesper Therkildsen,
Arkitekt

Luksuskøkken i røget eg, stål og hvidlakerede overflader
Nytt och gammalt i vacker symbios i köket

Det stora köket/allrummet har stått i centrum redan från första början. Frilagda taksparrar och rått tegel som vittnar om byggnadens historia harmonierar med snickeriköket från Multiform som har designats i samarbete med Per Larsen från Multiform Horsens.

– Ytan som vi har att röra oss med har vi försökt att utnyttja för att skapa snygga och speciella inramningar och upplevelser, inte för att skapa en massa små rum. Vi har höjt taket för projektet flera gånger under resans gång och har valt de bästa materialen, det häftigaste köket. Vi har använt mycket utrymme till den stora öppna trappan, och jag har lagt mycket energi och en smärre förmögenhet på att skapa ett ljus i särklass, både inne och ute. Samtidigt har vi velat bevara så mycket som möjligt av den ursprungliga byggnaden och stommen så att det fortfarande ser lite gammalt ut. Men att få en hantverkare att bygga något snett med flit, det är jättesvårt, säger Jesper Therkildsen och skrattar.

Arkitekten har indrettet sig med store åbne rum. Fra stuen er der kig til luksuskøkkenet fra Multiform
Inga kompromisslösningar i det gamla bakgårdshuset

Köket är precis som resten av huset ett bevis på att Jesper och Karin inte har kompromissat. Varken när det gäller estetik, personliga lösningar eller material. På golvet har man lagt breda Dinesen-plankor i douglasgran, och inredningen ger en försmak av ett liv där njutning står i fokus och där stommen spelar en aktiv roll i det liv som Karin och Jesper såg framför sig när de startade bakgårdsprojektet.

– Estetiken i den gamla byggnaden har ledsagat oss en bra bit på vägen, och de rustika väggarna och de synliga konstruktionerna har lagt fram några enastående möjligheter för oss. För mig har det hela tiden handlat om att framhäva kontrasterna, för det är där som det händer spännande saker. Därför består köket av en kombination av delar i rökt ek, stål och vitlackerat trä, som står i kontrast till det råa teglet. Rören till fläktkåpan har inte dolts, utan ligger fullt synliga och bidrar till att skapa den industriella känslan som finns i byggnaden.

Designen av köket har uppstått i samstämmighet med rummet, och det handlar ju om mer än bara ett nytt kök – det handlar om att skapa ett rum. Därför har jag valt att använda Multiform, som kan leverera den kvalitet jag anser att den här inramningen förtjänar. Samtidigt älskar jag ytorna och kvaliteten hos Multiforms delar – och att de inrymmer en flexibilitet som förser mig med många olika möjligheter som arkitekt. De praktiska lösningarna har valts utifrån de funktioner som vi önskar som familj. Det är här vi kopplar av och möts, och vi är inte för fina för att titta på en film medan vi äter, förklarar Jesper.

– Fick jag göra om det hela så skulle jag inte ändra på något – och det är en skön känsla.

Jesper Therkildsen,
Arkitekt

Det gamle baghus midt i Fredericia blev til en drømmebolig med et luksuskøkken fra Multiform
Det spännande ligger i kontrasterna

– Det har, för att använda en kliché, verkligen varit som att flytta in i en dröm. Verkligheten har överträffat våra förväntningar och vi har fått flera fantastiska rum, som verkligen skänker glädje i vardagen. Fick jag göra om det hela så skulle jag inte ändra på något – och det är en skön känsla.

Samtidigt har livet blivit så mycket enklare efter att vi har flyttat in till stan. Vi har allt inom gångavstånd, både stadsliv och gröna rekreationsområden vid vallarna bakom oss. Häromdagen hade jag min bil på verkstaden, där mekanikern sa till mig att bromsarna på bilen höll på att rosta och att vi måste bromsa oftare. Vi kör ju aldrig med den längre!

Se fram emot att uppleva mer av huset

Hela 24 kvadratmeter av välbefinnande och vardagsglädje har Jesper och Karin i sitt stora badrum som gränsar till sovrummet. Vi ser fram emot att visa dig mer av huset.